Bolstjurrich druk bezig met voorbereiding op straatfestival

BOLSWARD -   Behalve het Heamielcomité, is ook het bestuur van Bolstjurrich druk bezig met de voorbereidingen voor het straatfestival.

Ondanks dat de stichting al zo’n vijftien jaar zelfstandig opereert, wordt straatfestival Bolstjurrich door velen nog altijd als een onderdeel van Heamiel gezien. Bestuursleden Sjoerd IJdema en Jesmer Kuiper leggen uit dat dit niet het geval is. ,,Het programma van Bolstjurrich werd in het begin gemaakt vanuit het Heamiecomité, maar op een gegeven moment werd dat zo succesvol dat er een eigen stichting is gevormd”, legt IJdema uit. ,,Dat is echter nooit duidelijk naar buiten gebracht, waardoor velen nu nog steeds denken dat het een onderdeel van Heamiel is.” Kuiper: ,,Ik wist zelf pas dat het een aparte stichting was op de dag dat ik bij het bestuur kwam.” ,,Omdat Bolstjurrich in goed overleg met het Heamielcomité tijdens de Heamieldagen wordt georganiseerd lijkt het nog steeds een onderdeel terwijl het dat al ruim 15 jaar niet is.” Die onduidelijkheid komt vooral naar voren bij het binnenhalen van sponsoren. ,,Als bedrijven Heamiel gesponsord hebben, denken ze vaak ook dat wij dan ook meteen gesponsord zijn, maar dat is niet zo”, vertelt IJdema. ,,Dus gaan wij zelf ook rond met de pet,” zegt Kuiper. ,,Alle acts -dit jaar zo’n veertig- worden uit die sponsorpot betaald en hoe meer geld we hebben, hoe beter de artiesten worden”, klinkt het logische argument. ,,Ook kunnen we dan meer variatie in het programma bieden.”
Voor de komende editie, die een culinair thema draagt, is de Stichting druk bezig met de voorbereidingen. Bolstjurrich blijft daarbij vernieuwen en professionaliseren. ,,We willen wel het open karakter van Bolstjurrich behouden, maar willen bijvoorbeeld kijken hoe we onze huisstijl meer terug kunnen laten komen”, aldus Kuiper. ,,Die look-and-feel is wel belangrijk, ja”, gaat IJdema verder. ,,Het publiek moet dicht op de artiesten staan en andersom. Dat zijn we aan het festival verplicht.” ,,Tegelijkertijd willen we vernieuwen. Dit keer gaan we niet alleen de straat op maar ook naar binnen. Hoe en wat blijft nog even geheim”, aldus IJdema.
Nieuw dit jaar is de culinaire markt die vanaf De Wijnberg richting Skilwyk loopt. Bolstjurrich loopt dit jaar een stukje verder door dan voorgaande jaren om de aansluiting met de kermis te zoeken. De ska-band Mr. Wallace sluit het straatfestival af met een optreden op het Marktplein.