De Vrijwilliger | 'Hanze Festival stukje promotie voor Bolsward'

Bolsward - In de rubriek de Vrijwilliger wordt iedere week iemand uitgelicht die zich geheel belangeloos inzet voor anderen. Deze week zijn dat Sjirger Holthuis en Zusan Tigchelaar.

 - ,,Súdwest-Fryslân is de enige gemeente van Nederland en van Europa -en daarmee ook van de wereld- met twee Hanzesteden.” Sjirger Holthuis, bestuurslid van Stichting de Friese Hanzesteden, benadrukt daarmee de uniciteit van het verleden van Bolsward en Stavoren, de steden waar het om gaat.
Die stichting organiseert zaterdag voor het tweede jaar het Hanze Festival in Bolsward. ,,Een feest voor jong en oud, met een lijntje naar het verleden”, zoals de bestuursleden het omschrijven. Bolsward werd in 1412 lid van de Hanze, een Europees samenwerkingsverbond om de economie en handel te bevorderen. Juist die geschiedenis moet behouden blijven, zo vindt de stichting.
Het had echter weinig gescheeld of deze had helemaal niet meer bestaan. ,,Zullen we ophouden of zullen we het nog één keer proberen”, werd zo’n drie jaar geleden aan Holthuis gevraagd. Er werd gesproken met belangstellenden en ondernemers en de stichting besloot de schouders er onder te zetten met een nieuwe opzet. Vorig jaar was er ineens de eerste editie van het Hanze Festival, met slechts een voorbereidingstijd van twee maanden. ,,We wilden daarmee dichter bij de mensen komen”, zegt Holthuis. ,,Het was voorheen meer een bestuurlijk feestje.” Ook komt er volgens Holthuis wat ‘reuring in de stad’: ,,Het is een stukje promotie voor Bolsward, maar wel met enig cultuurhistorisch besef.” De aftrap van het festival was een succes, zo merkte de organisatie. ,,Ik ben het meest trots op het feit dat we het in relatief korte tijd hebben neergezet”, kijkt Zusan Tigchelaar terug. ,,We hadden twee weken voor aanvang slechts 19 euro 75 in kas.” De geslaagde eerste editie werkte aanstekelijk en wordt dit jaar breed gedragen door zowel ondernemers als gemeente. Het festival wordt een keer zo groot met nog meer ambachten, jeugdspelen en marktkramen. ,,Vorig jaar liepen zo’n 65 mensen in traditionele kleding, dit jaar hopen we op tweehonderd”, illustreert Tigchelaar de groei. Zij is docent aardrijkskunde op het Marne college en zit namens de school in de werkgroep. Op die manier betrekt ze haar leerlingen ook bij het festival. ,,Zij zullen als vrijwilliger meehelpen.” In aanloop naar zaterdag vallen de puzzelstukjes op hun plaats voor de organisatie. ,,Het komt allemaal bij elkaar nu”, zegt Tigchelaar. Het Hanze Festival vindt plaats op zaterdag 20 mei van 10.00 tot 16.00 uur in en rond het centrum van Bolsward. Ook het stadhuis is open.