Tsjillen in de sloep en te water tijdens Pinksterweekend, eerst aanmeldingen binnen

BOLSWARD -   De eerste aanmeldingen zijn binnen en booteigenaren reageren enthousiast: dit jaar wordt voor de eerste keer het Pinksterweekend opgeluisterd met watergerelateerde evenementen.

Op vrijdagavond 2 juni is er van 21.00 uur tot 23.00 uur een sloepentocht door de grachten waarbij men tijdens het varen kan genieten van ruim twintig acts op de wal. De acts brengen muziek, dans, theater en kunst en komen allemaal uit Bolsward en omstreken. Hiermee wordt het lokale talent een prachtig podium geboden. Alles wat ook maar enigszins drijft mag meevaren, maar moet wel rekening houden met de lage bruggen van Bolsward. De laagste brug is 120 centimeter. Om de sfeer te vergroten wordt van de booteigenaren gevraagd om hun vaartuig te versieren en verlichten. Voor de mooist uitgedoste boot ligt een geldprijs klaar van 250 euro. Muziek aan boord wordt niet op prijs gesteld omdat dit de acts kan verstoren. Aanwonenden van de route worden ook uitgenodigd om hun huis, tuin en stoep te versieren en verlichten. De sloepentocht begint en eindigt op het kruiswater. Aldaar wordt men vervolgens getrakteerd op een 'vurige' slotact. Voor mensen die geen eigen boot bezitten, bestaat de mogelijkheid om mee te varen op beschikbaar gestelde sloepen. De opstapplek hiervoor is bij de steiger bij het busstation.
Op zondagmorgen wordt de wedstrijd Tsjillen te water gehouden voor jongeren die met een eigengemaakt vaartuig een parcours afleggen. In het vaartuig moet tenminste één fietswiel zijn verwerkt. Het vaartuig moet met eigen spierkracht of zeil worden aangedreven, dus niet met een (electro)motor. De wedstrijd vindt plaats van 11.00 tot 13.00 bij het Hoog Bolwerk. Bij beide evenementen is een deskundige jury aanwezig en zijn er verschillende geldbedragen te winnen. Tsjillen in de sloep en Tsjillen te water worden georganiseerd door Tsjillen in Bolsward met de bedoeling om hier jaarlijks terugkerende evenementen van te maken. Meer informatie via Facebook. Petra de Wijn.