Buurtvereniging Exmorra eet samen

EXMORRA -  Buurtvereniging ‘Trije yn ien’ uit Exmorra vierde onlangs hun 35-jarig bestaan. Dat deden ze door voor elkaar te koken en met elkaar te eten.

,,We moeten iets speciaals doen”. Met die gedachte ging het bestuur van buurtvereniging Trije yn ien uit Exmorra brainstormen. Voorzitter Tine Piersma kwam met het idee van een potluck: een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen zijn of haar eigen gerecht meeneemt. ,,En dan het liefst iets meer, zodat anderen er ook van kunnen eten”, legt Piersma uit. ,,Het is een soort Amerikaans buffet waarbij iedereen voor iedereen kookt.” Piersma kwam met het idee vanwege de verbindende factor van een gezamenlijke maaltijd en zag in deze variant een kostenbesparende. ,,Op deze manier konden we de kosten laag houden en was het voor iedereen toegankelijk.”
Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven: zo’n zestig mensen kwamen naar het sportveld in Exmorra waar een tent met tafels stond opgesteld. De gerechten werden verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten waarna de aanwezige gasten konden kiezen uit een grote variatie aan etenswaar. ,,Er was niet een hetzelfde gerecht”, concludeert Piersma na afloop. De inwoners van Exmorra werden om 17.00 uur ontvangen met koffie en gebak en onder muzikale begeleiding van troubadour Jan Nota schoven ze zo’n anderhalf uur later aan voor hun maaltijd. De poffertjes van een ‘echte poffertjesbakker’ bleken erg in trek: hier stond voortdurend een rij. Ook de wolkencake van een jonge dorpsbewoonster was snel verorberd. De voorzitter van de buurtvereniging kijkt erg tevreden terug op het evenement: ,,We hebben een prachtige dag gehad. Ook de mensen vonden het allemaal gezellig. Het is weer eens iets anders dan een barbecue.” Ook tipt Piersma andere verenigingen om deze variant eens te proberen. ,,Het zorgt voor oergryslik veel saamhorigheid.”