Froukje de Wit: ‘Ik kan niet zonder muziek’

Bolsward -  Haar zoon Eise en haar leerling Nynke werden met hun band onlangs tweede bij het Friestalige songfestival Sjong, zelf werd ze derde met haar mini-opera bij het nieuwe Bolswarder evenement ‘Tsjillen’ en een paar weken geleden organiseerde ze al een korenfestival in de Noorderkerk in Sneek. Het zijn drukke tijden voor Froukje de Wit (56) uit Bolsward.

Na een lastige periode in de privésfeer is de muzikale duizendpoot weer volop bezig met dat wat ze het liefste doet: muziek maken en lesgeven.
In haar praktijk aan huis omschrijft De Wit zichzelf niet als leraar maar meer als een coach. ,,Ze accepteren de autoriteit”, doelt ze op de verstandhouding met haar leerlingen. ,,Ik ben een feel-good docent. We hebben een hoop lol, maar er wordt ook hard gewerkt.” Naast haar rol als zangdocent staat De Wit als dirigent voor drie koren: Zing maar! uit Bolsward, Les Rigolaux (Sint Nicolaasga) en Us Lyts Doarpke (Joure) staan onder leiding van de Bolswardse. ,,Die koren geven een heel positieve vibe. Mensen voelen dat zingen met elkaar een beleving is. Het zorgt voor energie en leidt tot sociaal en warm gedrag. Laatst kreeg ik applaus van een koor na een repetitie. Dat emotioneerde me”, vertelt de bevlogen muzikante. Bij haar koren maakt ze op geen manier onderscheid tussen de leden: ,,Je moet een team zijn. Iedereen is gelijk.” Als het over haar leerling Nynke gaat, verraden haar ogen het enthousiasme over de 15-jarige zangeres uit Heeg. ,,Ze beleeft wat ze zingt. Niet alleen met haar stem, maar ook met haar ogen. Dat is een kwaliteit.” Met haar zanglessen, het dirigeren en nog een aantal eigen projecten, sluit De Wit definitief een vervelende periode in haar leven af. ,,Ik ben weer lekker aan het werk en ik word overal voor gevraagd.” En dat is voor haar maar goed ook. Want: ,,Ik kan niet zonder muziek”, besluit ze treffend.
Yme Gietema.