Weekmarkt Bolsward verhuist in augustus

Bolsward -  De weekmarkt die elke donderdag op de Appelmarkt in Bolsward staat, verhuist per 1 augustus tijdelijk naar de Nieuwmarkt.

Een handjevol bewoners van de Nieuwmarkt kwam donderdag naar het stadhuis, waar Ale Ypma van de gemeente Súdwest-Fryslân tekst en uitleg gaf over de tijdelijke verhuizing. Ook marktmeester Kevin Vonk was aanwezig om vragen te beantwoorden. ,,We hebben naar verschillende locaties gekeken”, begon Ypma zijn uitleg. Zo werden de opties op het Broereplein, Plein 1455 en zelfs de Dijkstraat/Bargefenne onder de loep genomen. ,,Maar deze was het meest geschikt.”
Doordat de Appelmarkt opnieuw wordt ingericht, is daar tijdelijk geen ruimte voor de weekmarkt. Vanaf augustus tot medio december zal deze dus een straat ‘naar achteren’ verhuizen. Over de precieze invulling konden de heren nog geen uitsluitsel geven. Wel hebben ze een opzet bedacht: ,,De kramen komen tussen de bomen en waar dat niet past er voor. Dan zal het een beetje slingeren”, legt Vonk uit. ,,De doorgang van 3,5 meter blijft.” De aanwezige bewoners zijn meedenkend en begripvol. ,,We hebben gezocht naar de minst kwaaie oplossing. Op deze manier kan de markt blijven doorgaan”, vertelt Ypma, die de dialoog zocht met de bewoners. ,,Als blijkt dat het niet werkt, of dat er iets moet veranderen, zullen we dat doen.” Zijn belofte dat de Appelmarkt voor Bolletongersdei weer open is, blijft. Het finetunen van de straat zal echter meer tijd in beslag nemen, waardoor de markt niet voor midden december terugkeert. Bolletongersdei, dit jaar op 5 oktober, verhuist naar het Broereplein.