Floris Jorna, al een eeuw lang Bolswarder

Bolsward -  Te midden van een goed gevuld restaurant in woonzorgcentrum Huylckenstein staat de jarige Floris Jorna vrolijk te dirigeren op het moment dat er voor hem gezongen wordt. De 100-jarige is op zijn leeftijd nog uiterst kwiek en vitaal.

,,Het is toch mooi dat ik er nog zo bijloop?", zal hij later zeggen. ,,Ik ga nooit naar de dokter, slik geen medicijnen en heb ook niet zo’n karretje", zegt de jarige, wijzend op een rollator. ,,En deze bril? Die kan ik ook wel afzetten. Ik kan alles nog goed zien."
Typerend voor zijn goede lichamelijke gesteldheid: tot zijn 96e heeft Jorna zelfstandig gewoond. Voor zijn maaltijden kwam hij al wel naar het verzorgingshuis, maar verder redde hij zichzelf. Autorijden deed hij eveneens tot vier jaar geleden en op zijn 98e fietste hij nog door de stad. Jorna staat maandagochtend in het middelpunt van de belangstelling en geniet volop van de aandacht die hij krijgt. Ook het bezoek van burgemeester Hayo Apotheker kan de jarige zeer waarderen. ,,Wat geweldig dat u hier bent", laat hij zich ontvallen. ,,U bent de jongste 100-jarige van de gemeente Súdwest-Fryslân", zegt Apotheker daarop gevat. Floris Jorna is een echte Bolswarder: hij heeft zijn hele leven in de Hanzestad gewoond. Hij verloor zijn vader al op 6-jarige leeftijd en bleef over met zijn drie zussen en zijn moeder. Al op jonge leeftijd begon hij als jongste bediende te werken in de modezaak S.S. Van der Werf aan de Rijkstraat; de voorloper van Max Mannenmode. Toen hij daar in 1965 afscheid nam, had hij zich opgewerkt tot adjunct-directeur. Daarnaast was Jorna erg actief als vrijwilliger. Zo was hij onder meer voorzitter van de winkeliersvereniging, zette hij toneelvereniging BoKaTo (het Bolswarder Katholiek Toneel) op en was hij voorzitter van Stichting Het Weeshuis. Na zijn pensionering nam Jorna zitting in het bestuur van de noordelijke tak van de Katholieke Bond voor Ouderen. Jorna trouwde in 1945 met zijn vrouw, waar hij in 1996 afscheid van moest nemen. Het stel kon zelf geen kinderen krijgen en nam in 1954 een pleegdochter aan. Zij overleed echter al in 1992, maar had wel twee kinderen gekregen. En die kinderen kregen ook weer kinderen, waardoor Jorna zich vier keer overgrootvader mag noemen. De gehele familie kwam zondag- de dag van zijn daadwerkelijke verjaardag- naar Bolsward om de bijzondere gebeurtenis te vieren. Een dag later werd dat dunnetjes overgedaan met de bewoners van Huylckenstein en, zoals gezegd, in het bijzijn van de burgemeester. En Jorna zelf liet, ondanks zijn respectabele leeftijd, geen mogelijkheid onbenut om een vrolijk liedje in te zetten of een dansje te wagen.
Yme Gietema.