COLUMN | Culturele hoofdstad Bolsward

Bolsward - Na een periode van evenementen, feesten en activiteiten zoals de Fietselfstedentocht, Parkbop en de Hemieldagen, is de rust weer voor even teruggekeerd in Bolsward. En dan benoem ik nog slechts de grotere evenementen die meestal over meerdere dagen verspreid zijn. Het topje van de ijsberg dus. Daarnaast zijn er nog een groot aantal kleinschalige evenementen die ons ‘stadsie’ bijna wekelijks doen bruisen.

Het is de kracht van Bolsward. We barsten met z’n allen van de ideeën en de energie en geestdrift om die ook uit te voeren. En zo groeien spontane initiatieven in Bolsward vaak uit tot prachtige, originele evenementen die weer iets extra’s toevoegen aan het toch al zo rijke, culturele leven in in de stad. Neem bijvoorbeeld Tsjillen, het bijzondere bootjesfestijn dat tijdens het Fietselfstedentochtweekend voor het eerst werd gehouden. Weer zo’n mooi initiatief dat alles in zich heeft om uit te groeien tot een prachtig jaarlijks waterfestijn. Een goed voorbeeld van hoe zoiets kan gaan is Bolstjurrich, het straatfestival tijdens de Heamieldagen. Ook dat is ooit begonnen als een kleinschalig project van een paar enthousiastelingen, maar inmiddels uitgegroeid tot een prachtig evenement met internationale allure dat vele duizenden bezoekers trekt. Ooit had de bijna Culturele Hoofdstad Leeuwarden een straatfestival van enige omvang, maar dat steekt inmiddels tamelijk schriel af bij het evenement in Bolsward.
Dus ja, je kunt wel proberen om voor een jaar de Culturele hoofdstad uit te hangen, maar de Culturele Hoofdstad van Friesland is en blijft Bolsward. Ieder jaar weer opnieuw.
Max van den Broek.