Gemeenteraad akkoord met verbouwplannen stadhuis Bolsward

BOLSWARD - De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het plan om het stadhuis van Bolsward te verbouwen en het Historisch Centrum Westergo te realiseren. 

Het ontwerp lag al klaar en de plannen zijn uitgetekend. Eind 2012 werd al de aftrap gegeven om een nieuwe, zinvolle en bij het gebouw passende functie te vinden voor het monumentale gebouw. 'Een huis vol verhalen', zoals de gemeente het in het verleden al omschreef.

Zo krijgen de drie Bolswarder musea – die worden samengevoegd tot Museum Bolsward-, de bibliotheek, het gemeenteloket, de gemeentelijke kunstcollectie en ook het gemeentearchief onderdak in het nieuwe centrum. Daarnaast is ruimte voor horeca en dient het rijksmonument als toeristeninformatiepunt.

De gemeente mikt daarbij op een jaarlijks bezoekersaantal van 100.000, de huidige bezoekersaantallen van de bibliotheek en gemeenteloket inbegrepen.

De kosten voor het plan bedragen 8,5 miljoen euro. Dat is bijna twee miljoen meer dan aanvankelijk was geraamd. De reden? De restauratie valt duurder uit dan vooraf was ingeschat. Sommige onderdelen van het historische pand -onder andere de toren en de vloeren- zijn in slechtere staat dan werd gedacht.

De grootste ingreep wordt de bouw van een grote ,,betonnen box” om het gemeentearchief in te bewaren, zo beweerde architect Sylvester Adema op de inloopavond die Platform Bolsward in maart van dit jaar hield. Alle archieven van de voormalige gemeenten als Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wymbristeradiel en Wûnseradiel (en na de fusie ook die van Littenseradiel) worden hier opgeslagen.

Sietse La Roi van de gemeente Súdwest-Fryslân gaf op die avond een voorzichtige planning aan: ,,2018 halen we niet”, klonk het destijds stellig. ,,In 2017 willen we een definitief plan hebben, zodat we begin 2018 een aannemer kunnen zoeken. In het stadhuis gaan we dan niet verbouwen vanwege activiteiten aldaar rondom Culturele Hoofdstad. We kunnen wel beginnen met de nieuwbouw op het plein. In 2019 is het stadhuis aan de beurt en een jaar later volgt de opening.”

Onlangs dichtten de vier Bolswarder stichtingen met een donatie van 1,25 miljoen euro een groot gat dat nog in de begroting zat. 

Wethouder Mirjam Bakker liet via Twitter weten verheugd te zijn met het nieuws: 'Ja, fantastisch! Onze rijke en unieke cultuur in een prachtige etalage'.

Maarten Offinga complimenteerde zijn collega. Hij sprak op zijn Twitteraccount over 'Het mooiste stadhuis van Nederland.'