Maria Ligthart: ‘Kinderen bloeien op door Lilelogna’

Bolsward - Bij Maria Ligthart stroomt zeer creatief bloed door de aderen. De Bolswardse presenteerde voor het tweede jaar op rij een fantastisch muzikaal sprookje voor kinderen. Het BN zocht haar op en zag haar ontroerende enthousiasme.

Stil blijven zitten is onmogelijk als je Maria Ligthart interviewt. Ze zwiert door de woonkamer, ondertussen zuiver zingend of neuriënd. Haar ogen stralen en ze gaat helemaal op in de muziek. ,,Als kind werd ik al zo blij van muziek en dansen”, zegt ze. ,,Ik kom uit Den Haag en daar was in de binnenstad een groep kinderen die danste. Mijn oudere zus zat daarbij en toen ik zeven jaar was, mocht ik er ook op. Ik was dol op de sprookjes die we door middel van dansjes en liedjes uitbeeldden. Mijn volwassen leven bestond onder andere uit 14 jaar werken als bloemist, en op mijn 43e volgde ik uiteindelijk nog een HBO opleiding Psychologie. Tijdens die opleiding besefte ik dat ik als kind zo blij werd van dansen. Toen we drie jaar geleden naar Bolsward verhuisden, wilde ik het dansen graag weer oppakken en het combineren met mijn kennis van psychologie. Ik startte met lesgeven aan de kleuters, inmiddels geef ik les aan kinderen in de leeftijd van zes jaar tot twaalf jaar.”

Maria bedacht voor haar bedrijf in kinderdans een bijzondere naam: Lilelogna. Een naam die vrolijkheid en lichtheid uitstraalt, en voor haar ‘opladen’ betekent. Met Lilelogna timmert ze inmiddels flink aan de weg. ,,Vorig jaar hebben we het sprookje Doornroosje opgevoerd en dat was zo’n succes, dat we dit jaar Sneeuwwitje hebben gedaan. Ik volg daarbij het authentieke verhaal zoveel mogelijk, en het dansen en de muziek staan voorop. De kinderen hoeven slechts een klein beetje gesproken tekst op te voeren. Zo blijven ze goed in hun lijf en gevoel, en dat is prachtig om te zien! Bij de voorstellingen hebben we altijd een hele goede verteller, dit is Paul Kool, docent Geschiedenis aan het Bogerman in Sneek. De teksten schrijf ik allemaal zelf, de liedjes komen ook echt helemaal uit mij. Ik ga zitten en luister naar verschillende soorten muziek. Wacht, ik laat je even wat horen.” Het is wonderlijk hoe de muziek het verhaal van Sneeuwwitje als vanzelf vertelt. De lichte klassieke muziek, de zware drumslagen van Slagerij Van Kampen, er komt van alles voorbij. ,,De kinderen hebben allemaal hun eigen manier van uitbeelden”, legt Maria uit. ,,Ze leren danspassen en mogen zelf hun gang gaan, die combinatie werkt het beste.”

Naast het schrijven van de teksten, ontwerpt Maria ook zelf de decors. Met weinig middelen maakt ze er een creatief geheel van. Ook kostuums naaien doet ze met veel plezier, daarbij zijn de ouders van de kinderen ook actief. ,,Iedereen is zo betrokken”, zegt ze. ,,Toen we op een gegeven moment te weinig dwergen hadden, was één oproepje al genoeg om die rollen in te vullen. En na maandenlang geoefend te hebben, konden we eindelijk laten zien hoe mooi de voorstelling was geworden. In mei hebben we er drie gespeeld op de Sint Maartenschool. Eerst twee voor de ouders en grootouders en daarna voor 130 kleuters. En het was geweldig. Ouders en leerkrachten, iedereen was lovend. Doordat de voorstelling verschillende emoties opriep, bleven de kinderen ademloos kijken. Ze hoefden daardoor ook niet om de haverklap naar de wc, een teken dat het ze bleef boeien. In juni volgde er nog een vierde succesvolle voorstelling in Blauwhuis voor ouderen en kleuters van de plaatselijke school.”

Na de schoolvakantie gaat Maria weer met frisse moed verder met Lilelogna. Ze weet nog niet welk sprookje er dan uitgewerkt gaat worden. ,,Dat plopt zomaar op”, lacht ze. ,,Eerst even een rustpauze, daarna komen de ideeën wel weer. Ik kijk er in ieder geval naar uit om met de kinderen weer wat moois te gaan realiseren. Hun grote spontaniteit, hun wijsheid en hun blijheid is hartverwarmend. Kinderen bloeien op bij Lilelogna. Soms zijn ze eerst wat verlegen, maar de muziek laat hun vol overgave zijn wie ze zijn. Voor het nieuwe seizoen zijn nieuwe aanmeldingen van harte welkom. Dus als je van dansen en zingen houdt, en je bij een club vol warmte je talenten wilt ontwikkelen, meld je dan aan via www.kinderdanslilelogna.nl. Er is altijd een geschikte rol voor je, ik kijk goed wat bij je past. Met z’n allen gaan we er weer wat moois van maken.”