250 jaar Avondrust groots gevierd

MAKKUM - Avondrust in Makkum was zaterdagochtend te klein voor de vele aanwezigen. Bewoners, personeel, vrijwilligers en familie maakten er een gezellige drukte van. Dat allemaal ter ere van het 250-jarig bestaan van woonzorgcentrum Avondrust zoals het nu voluit heet. De zaal ‘Waardzicht’ was het centrum van de feestelijkheden. Een optreden van het popkoor, een dia lezing van stichting Âld Makkum, gezamenlijk eten, optreden van Teake van der Meer en nog veel meer werd georganiseerd om stil te staan bij een van de oudste instellingen van het land.

Jubileum

Het personeel en vrijwilligers van dienst waren verkleed als zorgzusters uit vervlogen jaren. De prachtige kostuums zorgden voor een speciale sfeer bij binnenkomst. De locatiemanager Annagreet Krommendijk van de huidige eigenaar Patyna, gaf in haar openingswoord aan dat de hele dag in het teken staat een gezellig samenzijn en het beleven van een tijdreis tussen 1767 en nu. Mei inoar ien, met elkaar éen. Een tijdreis van Avondrust door de eeuwen heen een armenhuis, rusthuis, bejaardentehuis en nu een modern woonzorghuis, altijd afgestemd op de wensen van de inwoners uit Makkum.

Werken in de zorg

Onder de aanwezigen de heer Koops, tussen 1969 en 2004 adjunct-directeur van huize Avondrust. Een periode waarin het oude gebouw (1933) in 1972 plaats maakte voor het huidige Avondrust. ,,In die tijd een modern en nieuw rusthuis met 102 kamers, nu kent Avondrust 57 woonappartementen”. Niet alleen is de huisvesting aan verandering onderhevig. Met name de zorginvulling is sterk veranderd. ,,Ik ben dit werk gaan doen om met mensen te gaan werken. Dat is uiteraard nog steeds de kern, maar de komst van de papieren en nu digitale verantwoording vraagt veel energie en tijd van het personeel.” De komst van hulpmiddelen, kennis en goed opgeleid personeel maakt de zorg nu een stuk vollediger dan hoe het 150 jaar geleden ging. Toen en nu een bewonderenswaardig beroep.

De bewoners worden in Makkum voorzien van alle keuzeruimte en een prima zorg aanbod. De kern van vrijwilligers in Avondrust zorgt voor een welkome ondersteuning van het personeel. Samen functioneert het prima. Met plannen tot nieuwbouw heeft Patyna in ieder geval vertrouwen in de toekomst van Avondrust. Of zoals locatiemanager Krommendijk het noemde; ‘op naar de volgende 250 jaar!’

Variété

De opening van het feest vond plaats rond koffietijd door het popkoor Avondrust met een speciaal voor gelegenheid geschreven lied door dirigente Jannie Brandsma. De oudste bewoonster, mevrouw Hempenius in de rijke leeftijd van 102 jaar, mocht het doek 250 jaar Avondrust onthullen. Aansluitend de koffie met gebak namen Otto Gielstra en Tiny Koornstra de aanwezigen mee in een tijdreis langs 250 jaar ouderenzorg in Makkum. Prachtige foto’s van toen en aan het einde ook van nu. De herkenning in de zaal was groot.

Aansluitend een advocaatje of een frisje werd voor een erg grote groep een feestelijk menu geserveerd door de huis-kok. Een hele klus, maar met tevreden resultaat. De aanwezigen konden na het eten genieten van de foto-expositie op de gangen van de eerste etage. Daarnaast kon de aanwezigheid vereeuwigd worden middels een fotoshoot. Een leuk idee waarmee de organisatie een mooi aandenken overhoudt voor de eerstvolgende jubileumviering. Later op de middag was het weer een volle bak bij het optreden van de good-old Teake van der Meer. Met zijn 80 jaar is de koning van de kleine Friese zalen, het nog niet verleerd. De lachspieren werden inderdaad prima bediend door de typetjes van Lytse Teake.

Vis en dans

De heren van het Fiskhok verzorgden aansluitend onder het genot van een borrel, sterke verhalen en liederen, een heerlijk visje voor de aanwezigen. Een prachtige traditie waarmee de heren inmiddels een vaste waarde zijn als het gaat om de alternatieve ouderenzorg. Nog een duo wat zich volop inzet voor de inwoners van Avondrust is muziek-duo Klaas & Hennie.

Onlangs nog actief bij de allerjongsten tijdens de Sinterklaasintocht, nu de middagmatinee bij het Avondrust jubileumfeest. Zang en dans onder begeleiding van gitaar en accordeon. De afsluiter van de middag was een heerlijk ijsbuffet geserveerd met vuurfonteintjes. Het personeel in de prachtige klederdracht van toen droeg één voor een de ijstaarten binnen en serveerde de aanwezigen. Dat gaf, in de inmiddels donkere bovenzaal, een prachtige aanblik en een prachtig slot van een lange, maar zeer geslaagde jubileumdag.