De vele verhalen van de fijnspar

BOLSWARD - Tuin- en landschapsontwerper Sandor Walinga (25) van Buro Walinga vond het tijd voor een extra dimensie aan de kerstboom voor het stadhuis. En zo ontstond in Bolsward een boom vol verhalen.

,,De boom voor het stadhuis van Bolsward is meer dan een grote en mooi versierde kerstboom, de boom brengt herinneringen terug aan prachtige en soms mindere momenten die Bolsward heeft beleefd. We zijn een prachtig stadsie met veel activiteiten, sporten, kunstvormen en een diversiteit aan mensen, en dat al meer dan 555 jaar.” Met die achterliggende gedachte besloot Sandor Walinga (25) een tijdlijn te maken aan de hand van de jaarringen van de tien meter hoge fijnspar. Dat zijn er negentien. En zo spitte hij tot 1999 de recente geschiedenis van Bolsward door, op zoek naar mooie, bijzondere en opvallende momenten. Walinga noemt een aantal voorbeelden: ,,Bolsward is op sportief vlak altijd vooruitstrevend, met onder andere in 2015 de Eneco Tour, dit jaar de winst van Bolsward op de Freule, het al in 2006 opgerichte Dames Voetbal Bolsward, elk jaar de fantastische fiets- en step Elfstedentocht, de steeds groter wordende Hanzeruiters vereniging. In 2004 won Bolsward het SKS Skûtsjesilen en de fusie van de drie voetbalclubs in 2013. Met het toekomstige sporthart wordt er weer een stap gezet naar een sportiever Bolsward. De sportieve gebeurtenissen allemaal gekerfd in de jaarringen van de boom. Niet alleen op sportief vlak is Bolsward vooruitstrevend, ook als het gaat om stadsfeesten, kunst, historie, muziek, lekker eten en drinken, mode, ondernemen en bouwen, is Bolsward een plek met vele gezichten en kwaliteiten.” Op de vraag waarom hij de archieven in dook, antwoordt Walinga: ,,Het leek me mooi om de boom op die manier meer betekenis te geven voor de Bolswarders. Er zijn best veel mooie dingen gebeurd. Het was leuk om te terug te kijken.” Walinga zette de kerstboom samen met vader Johannes van Túnsintrum Boalsert -al jaren de vaste leverancier- enkele weken geleden op.

Naast de geschiedkundige feitjes, verdiepte de 25-jarige Bolswarder zich ook in de floraverhalen van de boom. Hij somt op: een 10,76 hoge Picea abies, beter bekend als fijnspar of de gewone kerstboom. Gewicht: 900 kilo. Stamomtrek? 120 centimeter met een diameter van 40 centimeter. Deze fijnspar is speciaal geplant en gekweekt voor kerst. Locatie: de Veluwe, vlakbij Heerde, op een vanaf volgend jaar officieel stuk natuurgebied, welke is omgevormd van monotoon naaldbomen perceel tot een divers stukje natuur. In zijn leven heeft de Picea abies de jaarlijkse zuurstofbehoefte van ongeveer twee Bolswarders geproduceerd. Hierbij herbergt de boom ook nog eens een kleine 2,5 miljoen beestjes en insecten, wat goed is voor de biodiversiteit.