Allround kunstenaar Rob Meyer gaat zijn eigen gang

BOLSWARD - Vele Bolswarders zullen meteen een beeld hebben als je spreekt over de troubadour met zijn busje en meestal grote zwarte hoed op zijn hoofd. Het gaat natuurlijk over Rob Meyer, muzikant en entertainer. Hij heeft echter nog een andere passie: de kunst.

Meyer verdient al sinds 1994 de kost als muzikaal entertainer met als vaste opdrachtgevers onder andere Centerparcs, Landal Green Parcs en Kernwasserwunderland in Kalkar Duitsland. Zijn genre bestaat vooral uit zoals hij het zelf noemt ‘misbruik van liedjes’, wat inhoudt dat hij bestaande liedjes uit verschillende jaren aanpast qua tekst en uitvoering en daarmee het publiek interactief muzikaal entertainment brengt. Humor speelt hierbij een zeer belangrijke factor. Maar nu de kinderen de deur uit zijn is er naast de muziek weer meer ruimte voor zijn andere passie; de kunst.

Meyer is geboren in Utrecht, maar na een aantal verhuizingen twintig jaar geleden tot volle tevredenheid in Bolsward geland. ,,Ik woonde destijds met mijn toenmalige vrouw en onze kinderen in Wirdum, maar daar konden wij als gezin niet goed aarden. Bolsward kende ik al redelijk goed omdat ik in de band ´Behind Bars´ speelde samen met Bas Huisman, Rein Galama en Fred Trommel. Toen de gelegenheid zich voordeed om te verhuizen naar Bolsward hebben we niet een moment getwijfeld en het bevalt nog steeds uitstekend. Ik vind Bolsward een prachtig compact stadje voorzien van alle nodige voorzieningen en een strak gemeentelijk beleid.”

,,Ik heb in Amsterdam de Gerrit Rietveld Kunstacademie, schilderen en grafische vormgeving, doorlopen toen ik jong was. Daarbij werd ik vooral geïnspireerd door Dali, het surrealisme en Jugendstil. Na mijn opleiding ben ik gaan lesgeven in Lelystad en heb daar ook exposities gehad. Eenmaal verhuisd naar Friesland kwam ik erachter dat mijn stijl niet goed aansloot bij de Friese cultuur. Ik schilder heel gedetailleerd en figuratief. Friezen houden over het algemeen meer van abstract, al is dat in de afgelopen jaren wel wat veranderd. Ik heb daarom destijds de ‘kunst in de kast’ gedaan en ben zowel hobby- als beroepsmatig doorgegaan in de muziek”.

Maar nu is er dus weer meer tijd voor de kunst. Twee jaar geleden kwam Meyer in contact met kunstenares Anna Akke Fopma die hem heeft warm gemaakt voor het speksteen. Meyer heeft nu een eigen ruimte in het activiteitencentrum De Golle in Exmorra, samen met het atelier ‘Staal en Steen’ van de kunstenares en haar man Jan Zeeders. ,,Ik werk erg op mijn gevoel en intuïtie door een steen te pakken die goed voelt en die uit te nodigen. Daarbij speelt de vraag ‘hoe wil je er uit zien’ een grote rol. Ik maak verbinding met de steen en al gaandeweg vormt zich een beeld. Deze werkwijze past goed bij mijn levenswijze zoals ook gezongen door Ramses Shaffy in het lied ‘Laat me’, wat op mijn lijf geschreven is.”

Naast de beeldhouwkunst schrijft Meyer ook fantasie en levensverhalen verhalen die hij publiceert op internet. ,,Mijn doel is om die verhalen te bundelen en te voorzien van pentekeningen van eigen hand.”

Momenteel heeft Rob Meyer een expositie van zijn spekstenen en schilderijen in activiteitencentrum De Golle te Exmorra. Deze expositie duurt tot 29 december 2017 en is geopend op dinsdag tot en met zaterdag en op afspraak via 06 -23082415. Meer informatie over Rob Meyer is te vinden op www.robmeyer.nl en Facebook.