Blauwhuis stort zich voor 51e  keer in het Carnaval

Blauwhuis - Blauwhuis verandert op 9, 10 en 11 februari voor de 51ste keer in “het Fyfkesryk”. Ook dit jaar staat de feestburcht van de carnaval vierende Blauwhuisters in café “de Freonskip”.

Vrijdagavond komt er een einde aan wekenlange speculaties en maakt de nieuwe prins van het “Fyfkesryk” zich bekend. Naast het bekend maken van de prins wordt ook het nieuwe podium onthuld. Hierna is het tijd voor cabaret van eigen bodem. Een wervelend stuk waarbij de tekst en liedjes zijn gemaakt door leden van de carnavalsvereniging. Na het cabaret gaat de avond swingend verder met live muziek. De zaal is vanaf 19:30 uur open.

Zaterdagmiddag bezoekt de prins met zijn gevolg het Teatskehús. Vanaf 14.30 uur kunnen de bewoners en andere belangstellende genieten van muziek, gardedansen, spelletjes en een verrassings-act. Op zaterdagavond is er om 19:30 uur een carnavalsviering met een gemengd koor in de Sint- Vituskerk, deze wordt voorgegaan door Pastor Foekema. Daarna gaan de feestgangers in polonaise naar de feestburcht waar het gekostumeerde bal om 20:00 uur losbarst.

Zondag is de dag waar iedere jeugdige carnavalsvierder naar uitkijkt. Op zondagmiddag trekt er om 13:30 uur een optocht door het dorp die wordt aangevoerd door de prinsenwagen met de Prins en page van “het Fyfkesryk”. Kinderen van de basisschool en andere verklede carnavalsvierders lopen in optocht achter de prins aan met voorop blaaskapel “de Swalkers”. 

Na afloop van de optocht spreekt de Prins een woordje tot zijn Blauwhuister onderdanen en wordt er een persoon geridderd die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het dorp. Ondertussen barst in de feestburcht het feest los voor de kinderen van de basisschool. Rond de 100 mega-mindy’s, Elsa’s, ridders en monsters gaan los op live-muziek en dansen de sterren van de hemel met de Prins, page, garde en de raad van 11. Om 17:00 uur zijn de volwassen feestvierders weer welkom en gaat het dak eraf met een hotsknotspolonaise. Vanaf 20:00 uur is het tijd voor de jeugd van 12-16 jaar. Ook vrienden en vriendinnen van buiten Blauwhuis mogen meekomen om met hun originele kostuums te strijden voor de titel en prijs voor “best geklede carnavalsvierder”.