Catharina Grijpma-Hofmeijer wordt 100 jaar: ,,Het is heel gewoon, joh"

Witmarsum - 100 jaar werd ze vandaag. Ondanks die respectabele leeftijd, doet Catharina Grijpma-Hofmeijer vrij nuchter over haar honderdste verjaardag: ,,Het is heel gewoon, joh”.

Met het gezang van haar huisparkiet op de achtergrond, vertelt de jarige vrolijk en lachend over haar leven. Over hoe haar wieg stond in Greonterp en dat ze vroeger naaister wilde worden. ,,Maar dat mocht niet van mijn vader. Ik hoor hem ‘t nog zeggen!” En over ‘haar’ Willem, die ze trof op een feest in Blauwhuis. ,,Ik weet nog precies welke jurk ik aan had”, gaat ze terug in de tijd. ,,Een rode. En mijn vriendin had rood haar. Willem was ook met een vriend en die zei: ,,dan moet ik die met ‘t rode haar maar hebben”. 

De twee trouwden in 1945, na de oorlog, in Witmarsum, het dorp waar ze heen verhuisden. Samen kregen ze zeven kinderen, 17 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen. Een zware tijd was het, toen Willem al begin jaren zeventig kwam te overlijden en Catarina alleen voor het gezin moest zorgen. 

Toch is daar, zittend in haar appartement in Aylva State, weinig van te merken. Het positivisme overheerst en de wil om honderd te worden is sterk. En ondanks haar hoge leeftijd, is de jubilaris nog fris en goed bij kennis. Vijf jaar woont ze nu in het rusthuis, daar voor nog altijd op zichzelf in de tegenover gelegen straat in Witmarsum.

Vroeger wandelde en fietste ze al veel, en met name ‘in kuierke’ mag ze nog steeds graag maken. Erg vervelend was dan ook het ongeluk dat ze in november meemaakte. Ze werd aangereden en blesseerde zich aan heup en arm. De loopjes beperken zich nu tot wandelingetjes in de gang van het rusthuis. 

Maar dat ze nog moeilijk stil kan zitten, blijkt uit een gesprek dat ze recent had met één van haar verzorgsters. Met de naderende vorstperiode in het vooruitzicht wijst ze op het slootje voor haar woning: ,,Ik had vroeg haar: heb je schaatsen? Ja, zei ze. Neem je die de volgende keer mee? Dan kunnen we een stukje schaatsen.” Wederom een schaterlach.