COLUMN | Gebroken Sporthart

Het was een mooie droom die 4,5 jaar geleden begon: Sporthart Bolsward. Een paar enthousiaste Bolswarders sloegen de handen inéén om van sportpark Het Bolwerk, de groene long van ons stadje, een prachtig multifunctioneel en toekomstig bestendig sportpark te maken.

Een plek met ruimte voor alle sporten en waar de verbinding met recreëren en culturele activiteiten zou worden gemaakt. Een droomplek waar ieder Bolswarder zich thuis zou voelen. Een droom ook die 4,5 jaar geleden door iedereen omarmd werd. Het was liefde op het eerste gezicht voor een ieder die er van hoorde. Geld en andere praktische bezwaren kwamen in die droom nog niet voor. 

Er ontstonden werkgroepen, de gemeente schoof aan en er kwam een houtskoolschets van een multifunctioneel complex met meanderende wandelpadden langs sportvelden.

Nu zijn we 4,5 jaar verder. De houtskoolschets is inmiddels aardig verbleekt. De keiharde realiteit blijkt de gedroomde uitkomst danig in de weg te staan. Vele tientallen praatsessies verder willen toch niet alle sportverenigingen meedoen en is het kostenplaatje van ruim 2,5 miljoen euro één van de grote struikelblokken gebleken.

Kortom, we zijn weer terug bij af. Het Sporthart is gebroken, maar het klopt gelukkig nog wel. De droom zal echter moeten worden aangepast aan de realiteit. De uitgangspunten van toen moeten worden bijgesteld tot haalbare doelen en dan blijft het mogelijk om in Bolsward een mooi en groen kloppend sporthart te realiseren. Het blijft een kwestie van de lange adem, maar daar heb je dan ook een Sporthart voor.

Max van den Broek.