Sneller van Leeuwarden naar Bolsward door 'slimme kruising'

De eerste 'slimme kruising in Friesland' maakt het mogelijk om sneller van Leeuwarden naar Bolsward te rijden op de provinciale weg. Het kruispunt bij Húns-Leons geldt als pilotversie.

Het idee kwam van Sijbren van der Velde, die regelmatig over de provinciale weg rijdt. Hij stoorde zich aan het aantal momenten dat hij -vaak zonder reden- op de rem moet tussen Leeuwarden en Bolsward.

Want op de kruisingen moeten automobilisten van 100 afremmen tot 70 kilometer per uur. Daar is nu, met de introductie van de 'slimme kruising' bij Húns-Leons, een oplossing voor.

Hoe werkt het systeem: op het moment dat er geen verkeer op de kruising nadert, kunnen weggebruikers 'gewoon' 100 kilometer per uur blijven rijden. Alleen als er wel auto's van één van de zijwegen komen, licht een waarschuwingsbord op die de automobilist sommeert af te remmen tot 70 kilometer per uur. 

Al een langere tijd is de provincie Fryslân bezig met het veiliger maken van de N359. Daarom werd er ook geen moment getwijfeld om het idee van Van der Velde uit te werken en in de praktijk te brengen, zo laat de provincie weten. 

Dinsdag heeft de bedenker, samen met gedeputeerde Sietske Poepjes, het idee gepresenteerd. De borden zijn afgelopen week geïnstalleerd en worden 15 februari in werking gesteld. Een uniek systeem en een primeur in Fryslân, volgens de provincie.