FOTO’S | Tradities en nieuwe feestzaal bij 51e carnaval in Blauwhuis

BLAUWHUIS - Blauwhuis vierde afgelopen weekend voor de 51e keer carnaval. Prins Ludis Ingenium zwaaide deze dagen de scepter, bijgestaan door zijn prachtige page Froukje Attema. Dit jaar vierde het Fyfkesryk, zoals het dorp tijdelijk genoemd wordt, carnaval in de compleet nieuw zaal achter in het café de Freonskip.

Vrijdagavond na de bekendmaking van de Prins, werd het nieuwe podium onthuld. Hierna konden de inwoners en buren van het Fyfkesryk genieten van het cabaret van eigen bodem. Twee wervelende stukken over het wel en wee van bij het carnaval. Hierbij werd vooruit gekeken naar de 99e editie van het jaar 2066. De tekst en liedjes waren geschreven door eigen leden van de carnavalsvereniging. Na het cabaret ging de avond swingend verder met live muziek.

Zaterdagmiddag heeft Prins Ludis Ingenium met zijn gevolg de bewoners in het Teatskehús bezocht. Het was een middag vol gezelligheid met een hapje en een drankje.

In het Teatskehús werd Kees Brunott in het zonnetje gezet. Meneer Brunott ontving de ridderorder van Prins Ludis Ingenium voor zijn sociale inbreng in het verzorgingshuis. De Prins had een mooi woordje voor de geridderde persoon en page Froukje stond met de bloemen klaar. Er werden hierna nog enkele liedjes van het cabaret gespeeld. De bewoners vonden het prachtig.

Op zaterdagavond was er, voorafgaand aan het gekostumeerde feest, een carnavalsdienst in de St. Vituskerk. Het feest in de burcht barstte daarna los en stond traditiegetrouw weer in het teken van creatieve en originele kostuums. Dit jaar zelfs met Olympische spelers en prachtige Parels.

Zondagmiddag begon het carnaval weer met een prachtige optocht. Een sliert jonge en oude carnavalsvierders trok door de straten van Blauwhuis met voorop de raad van elf met Prins en Page op de Prefab Bouwwagen van Prins Ludis Ingenium. Na de optocht had de Prins een mooi woordje voor de Blauwhuisters.

Naast een persoonlijke ridderorde werd er ook een ‘gouden kwartsje’ uitgereikt aan Sjoerd Huitema. Hij heeft zich meer dan 33 jaar verdienstelijke gemaakt voor de IJsclub van Blauwhuis. Er wordt teruggekeken op een prachtig kindercarnaval met een grandioze ‘hotsknotspolonaise’ en als hekkensluiter een geweldig feest met de jeugd tot en met 16 jaar. De Prins en Page kunnen met hun gevolg en onderdanen weer bijkomen en het bruisende Fyfkesryk is weer veranderd in het mooie Blauwhuis.

(Foto’s Henk Tigchelaar)