Excelsior Parrega viert jubileumjaar

PARREGA Anneke Leijenaar is vrijwilliger bij cmv Excelsior in Parrega dat dit jaar haar 125 jarig bestaan viert. In het orkest speelt zij waldhoorn en daarnaast is zij nog heel even voorzitter.

De vereniging in Parrega heeft zo’n 40 leden en bestaat uit het harmonieorkest en het jeugdorkest. Het jeugdige orkest is ontstaan vanuit de school in Parrega. Er wordt elke donderdagavond gerepeteerd. ,,Het is een geweldig harmonieorkest. De sfeer is altijd goed tijdens repetities en concerten en je leert nieuwe mensen kennen. Er is veel doorstroming in de leden, maar er is wel altijd een vaste groep mensen waar de nieuwelingen om terug kunnen vallen. De doorstroming zorgt ook voor steeds een nieuwe flow. Een harmonieorkest zie je niet veel in het noorden, dus daarom zijn wij daarin uniek. Muziek is een grote hobby van mij. Dat maakt het allemaal wel leuk. Daarnaast komen veel mensen uit de regio en ken je elkaar dus goed”, zegt Leijenaar.

Anneke Leijenaar heeft tien jaar in het bestuur gezeten, maar zwaait nu af als voorzitter. ,,Natuurlijk blijf ik wel bij de vereniging betrokken. Het is voor mij tijd om mijn aandacht ergens anders op te richten. Ik blijf wel betrokken bij de opzet van dit jubileumjaar.” Het aantal leden mag altijd nog worden aangevuld met nieuwe mensen. ,,Houten blaasinstrumenten zijn altijd welkom en daarnaast kan de groep tenoren ook een aanvulling gebruiken”, zegt Leijenaar.

Voorheen heeft de vereniging onder meer opgetreden samen met Femuza, heeft het meegedaan aan harmonie kampioenschappen en ook opgetreden op Schiermonnikoog. Het feestelijke jaar is voor Excelsior nog maar net begonnen. ,,Op zaterdag 10 februari hebben wij ons valentijnsconcert gehad in de kerk in Parrega. Dat was wel een beetje anders dan anders. Door het publiek is goed gereageerd op de muziek.”

Er wordt op 16 juni een concert gegeven op de Trekvaart in Parrega in samenwerking met harmonieorkest Caecilia uit Gouda. Het jubileumconcert is op 24 november in het dorpshuis in samenwerking met Folkert Hans.