Lily Berger en Herman van der Made in Galerie Badweg 3

Bolsward - Lily Berger en Herman van der Made exposeren hun werk in Galerie Badweg 3 te Bolsward van 3 maart tot en met 25 maart 2018. Hugo ter Avest, directeur van museum Hannemahuis te Harlingen opent de expositie op zaterdag 3 maart om 16.00 uur.

Sinds Lily Berger in Friesland woont is zij duidelijk geïnspireerd door het Friese Landschap. Zij creëert een eigen wereld in haar schilderijen. Haar landschappen zijn uitbundig en vrolijk, met veel gevoel op het doek gezet. Bij het schilderen is zij op zoek naar een beeld in haar hoofd waarvan zij nog niet weet hoe het eruit gaat zien. Als schilder bepaalt zij wat er gebeurt met het landschap.

Elk nieuw werk is een ontdekkingstocht en een avontuur. Dan komt het langzamerhand op het doek. Het landschap komt in beweging. De kleurvlakken zijn stevig tegen elkaar aangezet. De landschappen komen tot leven. Er spreekt bezieling uit. Het schilderplezier en de liefde voor het Friese landschap spat ervan af. De schilderijen vertellen hun eigen verhaal. 

Herman van der Made: ,,Door mijn liefde voor steen en natuur werd ik - ook al voordat ik begon met beeldhouwen - geboeid door zwerfstenen, die hun vorm hebben gekregen door een reis van duizenden jaren. Keien gevormd op de grens van bodem en water. Voor mij begint het creatieve proces bij het zoeken naar de keien langs de kust of in rivierbeddingen. Ik schouw de zwerfsteen die ik wil bewerken en kom dan in een soort van samenspraak met die steen. Dan komt het beeld op dat ik wil scheppen. De laatste jaren heb ik een meer sobere vormentaal ontwikkeld. De eenvoud en helderheid van het zen boeddhisme spreken mij erg aan. Op zoek naar de essentie in mijn beeldend werk. Omdat  de vorm van de steen in belangrijke mate bijdraagt aan het eindresultaat geef ik mijn werk de naam ‘beeldstenen’."