Pvda: ‘Voor nieuw schooljaar oplossing treinprobleem regio Stavoren’

Stavoren - De PvdA wil dat gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) samen met Arriva voor de zomer een oplossing bedenkt voor het treinprobleem in de regio Stavoren, Warns, Molkwerum en Koudum.

Ongeveer 400 leerlingen wonen op grote afstand, meer dan 11 kilometer, van de geadviseerde scholen in Sneek en Bolsward. Statenlid Edou Hamstra noemt het „onbegrijpelijk” dat er wel busjaarkaarten met korting zijn maar geen betaalbare treinabonnementen. ,,Er moet voor het nieuwe schooljaar een oplossing komen. Vooral als je weet dat de reistijd per bus drie tot vier uur per dag is en met de trein ongeveer 45 minuten.”

Omdat leerlingen hun tijd beter kunnen besteden aan studeren dan reizen, wil de PvdA dat de ongewenste ongelijkheid tussen bus en trein opgelost wordt. Tijdens de komende Provinciale Statenvergadering, woensdag 21 februari, dient de partij hiervoor een motie in. ,,Het probleem is uniek voor onze provincie”, aldus Hamstra, die in haar strijd steun krijgt van wethouder Stella van Gent (Súdwest-Fryslân).

Van Gent benadrukt het belang van leefbaarheid op het platteland. ,,Wij willen de leefbaarheid ook in de minst ontsloten gebieden behouden. Een goede toegang tot betaalbaar openbaar vervoer is daarbij, zeker voor scholieren, noodzakelijk.” Op dit moment kost een busabonnement ongeveer duizend euro per kind per jaar. Een treinabonnement voor de scholieren uit Stavoren en omgeving kan oplopen tot 2.000 euro per jaar.