‘Kraamverdriet’ helpt vrouwen met een postnatale depressie

WITMARSUM - ,,Iedere vrouw verdient het om zich gelukkig te voelen, juist wanneer ze een kindje heeft gekregen of er één verwacht.” Dat is het motto van Geertje Cats uit Witmarsum. Met die gedachte startte ze met haar praktijk ‘Kraamverdriet’, waarbij ze vrouwen met een een postnatale depressie helpt.

Cats, zelf moeder van twee kinderen en gespecialiseerd verpleegkundige op de kraamafdeling en verloskamers, zet zich met een enorme drive en passie in voor vrouwen die te maken hebben met een postnatale depressie, of depressieve klachten tijdens de zwangerschap of de menstruele cyclus (PMS). Zowel haar ervaring in het ziekenhuis, als haar eigen ervaring met twee postnatale depressies, leerden haar hoe weinig kennis hier over is en hoe eenzaam de strijd om de juiste weg naar herstel te vinden is.

Het bestrijden van de symptomen (zoals met antidepressiva) lost niet de oorzaak op en daardoor kunnen vrouwen jarenlang met klachten rond blijven lopen.

Toen ze éénmaal ontdekte dat het herstellen van een verstoorde hormoonbalans de klachten écht deed laten verdwijnen, ontstond de wens daar ‘ooit wat mee te doen’.

In de afgelopen jaren heeft Geertje zich dan ook meer en meer verdiept en geïnteresseerd in hormonen in relatie tot depressieve klachten. Ze biedt een luisterend oor, geeft tips en adviezen, beantwoordt vragen en adviseert daarnaast, indien nodig, via de eigen huisarts medicatie om de balans in de hormoonhuishouding te herstellen. Meer informatie op kraamverdriet.nl.