Onze oorsprong

Wie wil er met mij eens wat verder doorpraten over het recente boek ‘Oorsprong’ van Dan Brown? Velen van u hebben het waarschijnlijk gelezen, als een ontspannend tijdverdrijf. Maar dit boek beschrijft niet alleen een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen binnen een tijdsbestek van een etmaal, maar bevat ook filosofische bespiegelingen op het leven. Vanuit de kunstmatige intelligentie en de evolutietheorie worden uitspraken gedaan over onze oorsprong en over onze bestemming. De traditionele antwoorden vanuit de kerk worden terzijde geschoven.

Dan Brown weet in zijn boeken behoorlijk te prikkelen. Hij kiest er vaak voor om zijn thrillers te laten plaatsvinden op de grens van kerk en wereld. Daarbij moeten de vertegenwoordigers van de kerk het meestal ontgelden. Ik voel me dan ook aangesproken. Hij kan ook fantastische complottheorieën verweven in zijn verhalen.

Daarbij verdraait hij de werkelijkheid graag, maar dat mag in fictie. Toen zijn boek ‘Da Vinci Code’ verscheen deed dat heel veel stof opwaaien, omdat veel mensen zijn gekleurde feiten letterlijk namen. En ook in het boek ‘Oorsprong’ lukt het hem om techniek en geloof zo tegenover elkaar te zetten dat je meer vertrouwen krijgt in vindingen van wetenschappers dan in een schepper achter alle dingen.

Nou, dat vraagt om een leuke discussie, want hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Wie wil op donderdagavond 15 maart mijn gesprekspartner zijn? Wie heeft ook nog wel vragen naar aanleiding van dit boek? We zullen niet alle vragen kunnen beantwoorden. We gaan elkaar ook niet overtuigen van ons gelijk. Want uiteindelijk zullen ook aan het einde van deze avond de twee vragen van het boek blijven staan: Waar komen we vandaan? En waar gaan we naartoe?

Geef u even op als u 15 maart wilt meedoen. Reageren kan op jgvanderwindt@planet.nl.