Jubilerende biljartvereniging Centraal uit Bolsward ‘leeft’

BOLSWARD - Biljartvereniging Centraal uit Bolsward viert dit jaar haar jubileumjaar. Voorzitter Rinze Veenstra is positief gestemd over de ontwikkelingen en continuïteit binnen de vereniging: ,,Het leeft.”

Het is oktober 1977 als de vereniging in het toenmalige café Centraal aan de Nieuwmarkt wordt opgericht. Na lange tijd in de kroeg in het Bolswarder centrum gespeeld te hebben, moet na het overlijden van eigenares Lena Borst een nieuw onderkomen gezocht worden. Dit wordt gevonden in Ons Gebouw, waar de biljarters sinds 2005 hun partijen spelen.

Het zeskoppige bestuur dat toen gevormd werd, werd teruggebracht naar drie (,,kortere lijntjes”) en daarvan is Rinze Veenstra voorzitter. Samen met Luutzen Nadema en Jaap de Jong runt hij de zaken die betrekking hebben op de vereniging.

Centraal kent achttien leden, waarvan één niet-spelend lid is. ,,Dat is de penningmeester, die komt uit Rijnsburg”, legt Veenstra uit. Elke vrijdagavond wordt een interne competitie gespeeld. ,,Iedereen speelt bij ons op eredivisieniveau”, zegt Veenstra met een knipoog. Want niveauverschil is er wel degelijk, maar de kwalitatief mindere biljarters hoeven simpelweg minder caramboles te maken dan de betere. Dan komt al snel het belangrijkste aspect van de vereniging aan het licht: ,,Het gaat om de gezelligheid. Het is een stukje ontspanning, de week wordt even doorgenomen. Na het spelen of tussendoor zitten we lekker aan de bar.” Daarbij heerst ook een heuse hiërarchie: sommige spelers hebben hun ‘eigen’ barkruk. Veenstra, lachend: ,,Daar gaan anderen dan ook niet op zitten”.

Onlangs was een toernooi in het kader van het 40-jarig bestaan van de vereniging. Dit werd gehouden in dorpshuis De Nije Haven in Lollum (,,daar staan vier tafels, bij ons maar twee). Hier deden bijna alle leden aan mee. Het werd een compleet dagje uit, met koffie en gebak bij de ontvangst en een warme lunch tussendoor. En uiteraard werd er ook gespeeld. ,,Dat was een gezellige dag”, kijkt de voorzitter tevreden terug.

Later dit jaar organiseert de vereniging nog een aantal activiteiten in het kader van het jubileumjaar. Verder wordt er vrolijk doorgespeeld op vrijdagavond. Veenstra: ,,Het is ons uitje. Iedereen kan goed met elkaar en we hebben een hechte groep.” Over het volgende mogelijke jubileum is hij enigszins terughoudend: ,,Ik hoop dat we de vijftig halen, mar ‘it spul’ wurdt al wat alder’”, besluit hij met een glimlach.