The Cool Quest lanceert nieuw album

ZWOLLE - The Cool Quest lanceert vrijdag 23 maart hun nieuwe album in Hedon, Zwolle. Tijd voor een bezoek aan frontman en oud-Bolswarder Vincent Bergsma. Vanuit een oefenruimte in het Zwolse poppodium vertelt hij over de totstandkoming van de plaat en de ontwikkeling die de band de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

,,Ik ben nog even wat masters aan het beluisteren voor iTunes en Spotify. Daar wil je toch dat ‘t wat harder klinkt om op te vallen in de playlists”, klinkt het bijna wetenschappelijk. Het zijn de details waar de frontman zich mee bezighoudt. Want de plaat is verder af. Twaalf nummers, geschreven door Bergsma zelf, bevat de tweede cd van Zwolse band met Friese roots. Over de naam wil hij nog niks kwijt, wel over de inhoud. ,,Ik kijk semi-kritisch naar de maatschappij, maar wel met een knipoog. Het moet niet een te ‘zwaar’ album worden.” Als voorproefje kwam vorige week de nieuwe single ‘Storm’ uit.

Over het resultaat is hij ,,wel tevreden”. Aanvullend: ,,Maar het is wel een langdurig proces geweest”. Zo was er kort na de vorige cd een wisseling binnen de band. Saxofonist Arjen Schipper besloot te stoppen. Daarop koos The Cool Quest voor een heel ander geluid. Meer elektronisch. ,,We waren altijd een ‘jammende band’. Nu zijn we veel gerichter te werk gegaan”, legt Bergsma uit. ,,Daarbij richten we ons meer op het bereik via de radio en streamingsdiensten”.

Een andere vertragende factor was dat producersduo Snoet & Smoel en de band uit elkaar waren gegroeid. ,,We hebben veel geleerd van de samenwerking met Snoet & Smoel en hebben daarom ook veel zelf gedaan op het gebied van productie. Om dit naar een hoger level te tillen hebben we contact gezocht met producers Ali Reza Tahoeni (A.R.T.), Rob Peeters en Dries Bijlsma. Zij zijn onder meer bekend van Typhoon, Opgezwolle en Bløf. Ook heeft producer James Castelijn meegewerkt aan de plaat. In totaal werkten zo’n twintig mensen aan de productie”.

23 Maart is de releaseparty in poppodium Hedon. Voor de Friese achterban heeft de band een bustour geregeld, zodat vervoer geen belemmering kan zijn. ,,We doen bewust maar één show en ik hoop dat er zoveel mogelijk Bolswarders komen”, klinkt het enthousiast. Van de vijftig beschikbare buscombi-kaarten (deze verschaft ook toegang tot de show) is inmiddels de helft verkocht. ,,Maar die bus moet vol!”

Kort na de show vertrekt de band naar het buitenland voor hun voorjaarstour. Het werk van de ingeschakelde Duitse en Poolse promotor werpt zijn vruchten af: ,,Blijkbaar doen zij goed werk daar”, vertelt Bergsma met enige verbazing. In Duitsland gaat het zelfs zo ver dat in alle McDonalds-filialen (,,iets van vijftienhonderd”) straks drie nummers van het nieuwe album te horen zijn.

Verder staan bezoeken aan Estland, Letland en Litouwen op het programma, alsook optredens in Oostenrijk en Zwitserland. ,,En onze laatste single was onlangs op de twee grootste radiozenders van Tokyo te horen”, weet Bergsma. Het vuur in hem komt naar boven als het gaat over buitenlandse boekingen.

Want dat is het streven: ,,Onze muziek zover mogelijk verspreiden”. Tijd om stil te zitten en terug te kijken op wat ze allemaal al bereikt hebben, is er dan ook nauwelijks. ,,Er is steeds een nieuw doel. We zijn alweer bezig met de volgende plaat”, geeft de oud-Bolswarder toe.

En hoewel de band al talloze shows op zijn naam heeft staan en ook al de nodige awards won, blijft Bergsma bescheiden: ,,We zijn nu vijf jaar bezig, maar ik heb het gevoel dat we nog steeds aan het beginnen zijn.” Wel durft hij hardop te dromen. Lowlands, dat zou in Nederland het ultieme doel zijn. ,,Dat gaan we ook gewoon halen”, klinkt het zelfverzekerd. ,,Ooit staan we er, maar eerst die show hier rocken”, kijkt hij vooruit naar 23 maart.

Kaarten voor de show zijn te verkrijgen via de site van Hedon. Losse tickets kosten vijftien euro, een buscombi (reis + toegang tot de show) zijn verkrijgbaar voor twintig euro. De bus vertrekt om 19.00 uur vanaf het busstation in Bolsward en om 19.20 uur vanaf station Sneek.