‘College Tour’ met Joop Mulder op Marne

BOLSWARD - In een soort ‘College Tour-setting’ nam Joop Mulder maandag plaats op het podium in de kantine van het Marne college. Zijn publiek: CKV-studenten van 4 havo/vwo.

Net als in het NTR-programma wordt de gast ondervraagd door een presentator -in dit geval docente Nynke Terra- en hebben de leerlingen de mogelijkheid om tussendoor vragen te stellen. De lege voorste rij stoelen verraadt de terughoudendheid bij de vierdeklassers, maar Terra en Mulder houden het gesprek gaande. Joop Mulder, oud-Bolswarder, is naar de middelbare school gekomen om te vertellen over zijn project Sense of Place, waar hij mee bezig is in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018. Daarbij wil hij aan de hand van kunstobjecten het verhaal van het landschap vertellen. Het sluit mooi aan bij het onderwerp ‘land art’, waar de leerlingen in hun lessen mee bezig zijn.

Het is voor het eerst dat Mulder, bedenker van het Oerol-festival op Terschelling, zo’n jong publiek voor zich heeft. Normaal gesproken geeft hij dergelijke lezingen op de kunstacademie of universiteiten. De eerste vraag uit het publiek is dan ook een enigszins bijdehante: of het hele project waar Mulder passievol over vertelt geen geldverspilling is. Hij countert door te vertellen dat in het noorden van Friesland, waar de kunstwerken moeten verrijzen, sprake is van krimp en dat een dergelijk project een economische impuls kan geven aan het gebied. Vervolgens is het weer lange tijd stil vanuit de zaal. Dan maar een intermezzo over hoe hij op jonge leeftijd naar Terschelling vertrok omdat hij geen zin had om wiskunde te studeren, in een kroeg werkte, deze overnam en vervolgens Oerol opstartte.

Halverwege toch nog vragen vanuit de zaal. Wat zijn favoriete kunstwerk is en ook het project waar hij op dit moment het meest plezier aan beleeft. Tot slot nog een advies voor zijn publiek: ,,Ga gewoon zelf gekke dingen maken.”