Maarten van der Weijden zwemt Elfstedentocht, Bolswarders kunnen meezwemmen

BOLSWARD - De Elfstedentocht kent vele varianten. Uiteraard per fiets en step, maar ook wandelend, roeiend en SUP’end. Om over de heroïsche schaatstocht nog maar te zwijgen. Over heroïsch gesproken: Maarten van der Weijden doet de elf steden tussen zaterdag 18 en maandag 20 augustus zwemmend aan.

(Tekst gaat verder na de video)

Dat kunstje werd nog nooit eerder geflikt. Van der Weijden, Olympisch kampioen open water in 2008, vestigde onlangs een wereldrecord door in 24 uur een afstand van 102,8 kilometer af te leggen. Daarna ging hij doodleuk nog 12 uurtjes door om te trainen voor de Elfstedentocht.

Het is de wens van Van der Weijden dat in elke stad zoveel mogelijk mensen mee zwemmen. ‘En dat mag je in iedere of in één stad doen. Dus zowel de geoefende zwemmer als de enthousiaste recreatiezwemmer is van harte welkom. Hoe geweldig zou het zijn om deze tocht met zoveel mogelijk mensen te maken? Voorwaarde voor deelname is dat je meehelpt met het ophalen van zoveel mogelijk geld, door jezelf te laten sponsoren’, zo valt te lezen op zijn website. Mee-zwemmers kunnen kiezen tussen een afstand van 500 of 2000 meter. Deelname kost elf euro en dat geld komt ten goede aan onderzoek naar de genezing van kanker, een ziekte die de zwemmer zelf overwon. Ook donateurs, vrijwilligers en sponsoren worden opgeroepen om hun bijdrage te leveren. Voor Bolsward zijn ‘rayonhoofden’ Simon Hottentot en Stephan Rekker druk bezig met de voorbereidingen. Hottentot legt een link met de Fietselfstedentocht: ,,Hoe mooi zou het zijn als iedere deelnemer een euro inlegt? Dan heb je al 15.000 euro”, rekent hij voor. Ook wil hij de Bolswarder bedrijven aansporen de portemonnee te trekken. ,,Dan kunnen we namens Bolsward een mooie cheque overhandigen.”

Deelnemers en publiek zullen vroeg uit de veren moeten om mee te zwemmen of iets van de doorkomst te zien: volgens het laatste schema komt Van der Weijden op zondagochtend rond 5 uur in Bolsward aan. ,,Maar die tijden kunnen nog wijzigen”, vertelt Rekker. ,,Het is de eerste keer dat iemand de Elfstedentocht zwemt, dus het is lastig inschatten.” Voor de mee-zwemmers die kiezen voor de 2 kilometer begint de route bij de brug van Eemswoude. Zij zwemmen dan in de vaart langs De Trekdyk richting de stad. Uiteindelijk komen ze daar bij het Kruiswater, waar ook de 500 meter-zwemmers het water in gaan. Finishplaats in Bolsward is het water voor het Heechhout. Van der Weijden vervolgt vanaf daar zijn tocht naar Harlingen. Zijn planning is om maandagavond 19.00 uur in finishplaats Leeuwarden aan te komen.

Inschrijven en meer informatie via www.11stedenzwemtocht.nl.