Met een bakfiets toch langs elf Friese steden

BOLSWARD - Nog precies twee maanden tot Pinkstermaandag. Dan beginnen, zoals elk jaar, 15.000 fietsers aan de Elfstedentocht. In het Utrechtse Leusden zijn Bas Renooij en Riemke Post druk in training. Met een bakfiets.

En dat is bepaald niet uit luxe: Riemke kan de tocht vanwege gezondheidsproblemen -onder andere lastig behandelbare astma en een vorm van reuma- niet zelf afleggen. Bas fietste de rit van 235 kilometer vorig jaar voor het eerst. Naderhand had zijn vrouw gezegd: ‘Als jij voor volgend jaar een bakfiets regelt, kan ik ook mee’. Wat begon als grap, werd al snel serieus.

De grootste hindernis in de aanloop was de zoektocht naar een geschikte fiets, maar deze is inmiddels gevonden doordat Cycloon Fietskoeriers een leenexemplaar ter beschikking heeft gesteld voor de training en de tocht.. ,,De trainingen gaan goed”, vertelt Bas. ,,We hebben de goede houding gevonden.” Bas, zelf een getraind fietser, geeft toe dat dit toch een andere manier is dan op een snelle racefiets. ,,Je voelt het wel, maar we doen het op wilskracht”, vertelt hij. ,,En het is geen race. Al komen we als laatste binnen..”

De aanloop naar 21 mei is al een mooie. ,,We hebben veel lol samen. Dat maakt ons gelukkig.” De wens van het tweetal is om een eigen bakfiets aan te schaffen, daar waar ze nu hun tochtjes met een leenexemplaar afleggen. ,,Dat is mooi voor nu, maar we zijn steeds meer vastberaden om voor een eigen fiets te gaan. We zijn op zoek naar een stukje sponsoring om dit te realiseren”, legt Bas uit. Daarom hebben zij een crowdfundactie opgezet

Meer informatie via Facebook/metdebakfiets.