15.000 kaarten door veertien paar handen: startbewijzen Elfstedentocht onderweg

Bolsward - De 15.000 startbewijzen voor de Elfstedentocht zijn deze morgen ingepakt door zo'n veertien vrijwilligers en bestuursleden. De verwachting is dat ze eind volgende week bij de deelnemers op de mat liggen.

De grote ronde tafel in het elfstedengebouw wordt op Goede Vrijdag steevast omgebouwd tot provisorische lopende band. Stapels startbewijzen, enveloppen en -minstens zo belangrijk- koffie en gebak worden vakkundig uitgestald en verwerkt. 

Zo'n twaalfhonderd kaarten gaan de grens over. Veel daarvan naar Duitsland en België, maar ook vanuit Amerika en Canada komen fietsfanaten over om deel te nemen aan de 82e editie van de Fietselfstedentocht.

Gerie van der Beek van het secretariaat benadrukt dat de indeling volstrekt willekeurig gebeurt: ,,Met één druk op de knop wordt iedereen ingedeeld. Het systeem loot ze in of uit en bepaalt de startgroep."

Bijzondere prestaties dit jaar: de heer Tolsma uit Franeker gaat op voor zijn zestigste tocht. Daarmee moet hij de heer Hilarides uit Leeuwarden nog voor zich laten: het rayonhoofd van de hoofdstad -hij fietst dus niet op pinkstermaandag- kan deze jaargang zijn 63e kruisje ontvangen. Het echtpaar Te Braak uit Hoogeveen (oorspronkelijk uit Bolsward) heeft, als ze dit jaar beide de finish halen, gezamenlijk honderd elfstedentochten op hun naam staan.

Vanaf volgende week wordt op de website van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht een vraag- en aanbodpagina geactiveerd, waarop deelnemers onderling hun kaarten kunnen ruilen of verkopen.