Bernard Visser met zijn Fluitenmuseum op SBS6

BOLSWARD - Bernard Visser uit Bolsward is vanavond te zien in het SBS6-programma ‘Verzamelkoorts’. Aanleiding is de bijzondere en uitgebreide collectie fluiten die hij bezit.

,,Met twaalfhonderd ben ik gestopt met tellen”, antwoordt de verzamelaar op de vraag hoeveel fluiten er in zijn Fluitenmuseum (,,het enige ter wereld”) hangen. ,,Maar het zijn er meer.” Want geen hoekje in zijn appartement op de bovenste verdieping van de Boudewijnflat blijft onbenut.

Een rondleiding door de woning is een muzikale topografie- en geschiedenisles in één. Want de instrumenten komen letterlijk van over de hele wereld. De verzamelkoorts van Visser begon al op zijn zesde, toen hij van pake zijn eerste fluit kreeg.

Tijdens zijn militaire dienst, jaren later, was het fluiten een welkome manier om de tijd te doden, maar het echte verzamelen is medio jaren ‘70 begonnen. Dat mondde uit in een museum in Woudsend, het dorp waar Visser destijds woonde. Sinds zijn verhuizing naar Bolsward, eind jaren ‘90, doet zijn woning dienst als museum.

Zijn oudste exemplaar is van 500 voor Christus. ,,Die komt uit Guatemala”, vertelt Visser. ,,Heb ik van een vriend die ik ken van de militaire dienst. Die heeft ‘m meegenomen bij archeologische opgravingen.”

De bijzondere verzameling leverde de Bolswarder in 2014 al de Dutch Collector Award op. ,,Ben ik gekozen uit drieduizend gegadigden.”

Tegenwoordig sneupt hij op twee manieren naar nieuwe pareltjes. De ‘ouderwetse’ wijze leidt hem langs vele kringloopwinkels in de buurt. ,,Zij hebben allemaal mijn kaartje. Als er iets binnenkomt, bellen ze mij”, legt Visser uit. Maar de pensionaris is bepaald niet blind voor de sociale media. ,,Met name via Instragram krijg ik vele reacties”. Op een speciale Facebookpagina heeft hij zijn complete collectie vastgelegd.

Als hij een nieuwe fluit ontvangt, neemt de muzikant Visser (,,ik ben een multi-instrumentalist”) dit vaak mee naar de Broerekerk. ,,Daar is de akoestiek goed. Of ik ga beneden in het fietsenhok staan.” De verzameling van Visser kon op waardering rekenen van de cameraploeg van het SBS-programma, zo laat hij weten.

‘Verzamelkoorts’ wordt vanavond om 21.30 uur uitgezonden.