Zwemtalent Silke Huisman strijdt tegen olympisch kampioen Kromowidjojo: ‘Gaaf’

ARUM - Silke Huisman (15) zwemt hard. Zo hard, dat ze het vorige week opnam tegen niemand minder dan meervoudig olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo. ,,Ze behoort tot de Europese subtop”, zegt haar trainer over het talent uit Arum.

Gaaf was het wel, erkent Silke Huisman toen ze vorige week ineens naast Kromowidjojo in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven in het water lag. De gelegenheid? De 50 meter vrije slag op Swimcup in de Brabantse stad. Bij het horen van de naam van de meervoudig olympisch kampioen begint het talent uit Arum, net vijftien jaar, te glunderen. ,,Ik had haar nog nooit eerder gezien. Ik kijk wel tegen haar op”, vertelt ze. Maar meer dan dat ook niet. Over tot de orde van de dag: hard genoeg zwemmen om de limiet van de vervangende Europese Jeugd Olympisch Festival (EJOF) te halen. Dat lukt. ‘Kromo’ wint de race, maar Silke zwemt snel genoeg om zich te kwalificeren. Het EJOF is goedbeschouwd de Olympische Spelen voor sporters tot 18 jaar en wordt eens in de twee jaar gehouden, ieder ander jaar is de vervangende EJOF, dit jaar in juli. Enfin, het was één van de doelen van de jonge zwemster dat behaald is. Nu nog snel genoeg zwemmen op de vier keer 100 meter wisselslag en de vier keer 50 meter wissel, al zwom ze op beide afstanden op de Swimcup wel een persoonlijk record. Later dit jaar heeft ze nog één kans.

Tot zover Eindhoven. Terug naar Friesland. Want daar begon het allemaal. ,,Ik was negen”, weet Silke nog. Ze viel op tijdens een schoolzwemkampioenschap, waar ze aan meedeed. Zodoende sloot ze zich aan bij zv De Vikings in Harlingen. En dat beviel goed. Zo goed zelfs dat ze op haar twaalfde besloot te stoppen met hockey, de sport die ze tot dan toe ook nog beoefende. En zo goed dat ze er met de keuze voor de middelbare school (het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden) wel ,,een beetje rekening” mee hield. Want haar talent viel op bij zv Orca en na een paar keer meetrainen sloot ze zich aan bij de de zwemvereniging uit de Friese hoofdstad. Sterker nog: ze drong door tot Orca’s Regionaal Talentteam (ort). Ruim twee jaar is de Arumse nu bij Orca en de trainingsintensiteit ligt inmiddels op zeventien uren per week, verdeeld over zes dagen. Een echt topsportleven wil ze het nog niet per se noemen. ,,Maar ik ben er wel veel mee bezig”, zegt ze voorzichtig. ,,Het is hard trainen.”

Henri Koek, één van haar trainers, omschrijft haar als ,,een zwemster die leuke stappen maakt”. ,,We zijn heel tevreden over de ontwikkeling die ze doormaakt”, gaat hij verder. ,,Het is prettig om met haar te werken. Ze is behoorlijk stabiel, leergierig en ze pakt dingen snel op.”

En haar niveau? ,,Ze hoort bij de subtop van Europa in haar leeftijdscategorie”, vindt Koek.