Súdwest akkoord met tweede rijhal Hanzeruiters Bolsward

Sneek - Paardensportvereniging de Hanzeruiters uit Bolsward mag een tweede rijhal bouwen op het complex aan Laad en Zaad. Dat is vanavond besloten tijdens de commissievergadering Doarp, Stêd en Omkriten.

Afgevaardigden van alle partijen zagen met name het maatschappelijke belang van de uitbreiding in. De vereniging kampt nu met overbezetting van de rijhal. Sinds de verhuizing naar de huidige locatie is het ledenaantal gestegen van 73 naar 335. Gevolg: drukte in de rijhal, die vrijwel elke middag van 15.30 tot 22.00 uur bezet is. Voor zelfstandig trainen is daardoor amper ruimte. 

Ook wil de vereniging met de uitbreiding paardrijlessen geven aan mensen met een beperking, iets wat op veel bijval kan rekenen van de commissieleden van Súdwest. 

Het besluit om uit te breiden heeft daar echter weinig mee te maken: dat gaat om een ruimtelijke aanpassing en een aapassing op het bestemmingsplan, de maatschappelijke invulling is een bijkomend voordeel. Omdat de nieuwe hal een stuk kleiner wordt (20 bij 40 meter) en achter de huidige voorgevel komt, springt deze niet heel erg in het oog. ,,Ruimtelijk gezien is de hele situatie aanvaardbaar", stelde wethouder Gea Wielinga. Zij kon op bijval rekenen van haar mede-raadsleden. 

Qua financiering kan De Hanzeruiters rekenen op steun van de Bolswarder stichtingen: zij nemen een derde van de totale investering van 155.000,- euro voor hun rekening. Tekenend voor het draagvlak vanuit de gemeenschap, zo oordeelden meerdere raadsleden. Het overige gedeelte betaalt de vereniging zelf, waardoor de gemeente niks hoeft te investeren. Het is nog onbekend wanneer kan worden begonnen met de bouw, aangezien nu de procedurele molen begint te draaien.