Jeugdtheaterschool Noorderwind pakt uit met voorstelling ‘Bakzeuntjes’

ARUM - De Lambertuskerk in Arum was afgelopen weekend het decor van de theatervoorstelling ‘Bakzeuntjes’. In alle 4 de uitvoeringen wisten de kinderen van de jeugdtheaterschool de aandacht van het publiek naar zich toe te trekken door met volle overgave te spelen. De christelijke muziekvereniging Wubbenus Jacobs verbond en ondersteunde de diverse scenes waardoor er een spectaculair geheel ontstond.

Het eerste gedeelte van de theatervoorstelling speelt zich buiten de kerk af. Het publiek maakt kennis met Gezina en Claas die onlangs getrouwd zijn, maar wiens wegen moeten scheiden omdat Claas moet gaan varen. Het verhaal laat het leven zien ten tijde dat Arum nog als havendorpje aan de Zuiderzee lag. Het decor bestond uit zeildoeken waarop diverse tekeningen waren gemaakt van oude vissershuisjes. De masten en touwen die daarbij gebruikt waren creëerden een maritiem geheel. De kinderen van de ontdekkkingsklas namen de toeschouwers echter ook mee naar het schip waar Claas zijn reis op maakte en waren zij getuige van de storm op zee en uiteindelijk ook de schipbreuk van de Elizabeth.

In de kerk was het decor van de onderwaterwereld waarin Gezina op zoek gaat naar Claas. De ramen van de kerk waren prachtig afgeplakt met afbeeldingen van vissen erop, aan het plafond hingen grote kwallen, netten en andere materialen die onder water te vinden zijn. De blauwe verlichting maakte het helemaal af. In dit gedeelte van de voorstelling is vooral gekozen om via dans en zang tot vormgeving te komen en namen de vertellers de toeschouwers mee in het avontuur. Door de vertraagde bewegingen en de lichte materialen die alle spelers over hun kleding droegen, werd de suggestie dat het publiek onder water was op indrukwekkende wijze versterkt.

Al geruime tijd zijn regisseuse Hanneke de Man, zangcoach Monique Bakker en dansdocente Amber Weel bezig om de diverse scenes met de kinderen in te oefenen. Veel mogelijkheden om samen te werken met de muziekvereniging Wubbenus Jacobs waren er niet en is er dus vooral geoefend met muziekopnamen. Het enthousiasme en de passie van de dirigent Arjen Steur sloot echter nauw aan bij de dynamiek en sfeer van de jeugdtheaterschool en zo kwam het tot een hele mooie samensmelting.