At the Watergate verbindt dorpen en steden

REGIO - Het muziekfestival At the Watergate wordt volgende week niet alleen een feest voor Sneek. De meer dan twintig podia in de stad zijn bij lange na niet voldoende om de 6.000 jonge muzikanten uit heel Europa minimaal drie keer te laten optreden. In de gemeente Súdwest- Fryslân zijn daarom op 10 en 11 mei nog eens twintig speellocaties te vinden: de satellietpodia. Van houtzaagmolen De Rat in IJlst en het Bolswarder stadhuis tot It Pottebakkershûs in Workum en de Karmelkerk van Woudsend.

Met nog slechts een week te gaan zijn de voorbereidingen in de Zuidwesthoek in volle gang. IJlst telt vijf podia, Bolsward drie, Workum ook drie, Heeg en Oudega/Blauwhuis/Westhem hebben er elk twee en dan hebben ze in Koudum en Makkum ook nog een podium. ,,At the Watergate leeft overal in de gemeente”, zegt Hans Buren trots. De voorzitter van Femuza, het overkoepelend orgaan voor orkesten, fanfares, koren en andere muziekgroepen in Súdwest-Fryslân, is nauw betrokken bij de vijf podia in IJlst en de twee van Oudega/Blauhuis/Westhem: De Pollepleats en het pittoreske kerkje van Sandfirden. Hij kan niet wachten tot de eerste noten worden gespeeld. ,,En ik niet alleen. Een heleboel mensen in de gemeente helpen met veel plezier mee. Zo omarmen lokale muziekverenigingen ieder een podium, met alle organiserende taken die daarbij horen. Denk daarbij aan allerlei technische en praktische zaken, maar ook het regelen van optredens van plaatselijke muziekgroepen ter aanvulling op de optredens van onze Europese gasten.”

Deze betrokkenheid is volgens Buren erg belangrijk voor het laten slagen van een megaproject als At the Watergate. ,,Het sluit ook mooi aan bij een van de thema’s van het festival en Leeuwarden-Fryslân 2018: mensen verbinden.” Buren speelde met zijn Femuza-netwerk een cruciale rol bij het vinden en enthousiasmeren van muziekverenigingen voor de beoogde speellocaties buiten Sneek.

Zijn hulp werd ingeroepen door Anne Oosterhaven, de eindverantwoordelijke voor de satellietpodia. ,,In het begin waren er natuurlijk veel vragen bij de verenigingen. Wat konden ze verwachten? En wat werd er van hen verwacht? Hoe moest het podium eruit komen te zien? En wie zorgt er eigenlijk voor de koffie en thee? Alles kwam voorbij tijdens de vrijwilligersbijeenkomsten, waarbij onder andere festivaldirecteur Lieuwe Toren en artistiek leider Ben van der Knaap aanwezig waren. ,,Gaandeweg werd het steeds concreter en begonnen satellietpodia elkaar te inspireren.”

Eén van de gespreksonderwerpen bij de overleggen was de vergunningverlening. Buren: ,,Hierin heeft de gemeente goed meegedacht. In plaats van elk podium afzonderlijk, konden wij als collectief een aanvraag indienen. Daarmee was dit punt snel geregeld.” Het bieden van een aantrekkelijk randprogramma was een ander aandachtspunt. Tussen de optredens door wordt een muziek- of dansgroep in een stad of dorp ook enige tijd vermaakt. ,,Via allerlei leuke activiteiten willen wij de jongeren, voordat ze in de bus stappen naar het volgende podium in een andere plaats, graag kennis laten maken met de cultuur en natuur van onze mooie gemeente. Zo wordt er bij De Pollepleats gekaatst, varen er rondvaartboten door IJlst en is er in Gaastmeer een demonstratie Fries dammen.”

Het voorbereidingswerk zit er voor Buren zit nu op. Anne Oosterhaven is momenteel bezig met een tournee langs alle satellietpodia om de laatste praktische zaken te bespreken, zegt hij. ,,En dan is iedereen er helemaal klaar voor. We hebben alles onder controle. Oké, behalve het weer. Maar dat is dan ook het enige.”