Eric Lansu in rolstoel langs de elf steden

Deze week lopen ruim duizend deelnemers de 72e editie van de Elfstedenwandeltocht, de route van vandaag (vrijdag) brengt ze van Franeker naar Dokkum. Een vreemde eend in de bijt is Eric Lansu uit Joure. Hij loopt de tocht niet, maar rolt hem.

Lansu zit vanwege een langzaam verergende ziekte die onder andere de gewrichten aantast, in een rolstoel. Hij is de eerste deelnemer ooit die de hele tocht in zijn rolstoel af wil gaan leggen.

Lansu wil hiermee aandacht vragen voor het werk dat de stichting Friesland Beweegt doet voor mensen met een handicap. Zijn eigen handicap heeft hem doen realiseren dat er weinig aandacht is voor het meedoen aan sociale activiteiten door gehandicapten. ,,Met wat aanpassingen is er veel mogelijk en kun je ondanks je handicap toch aan veel activiteiten mee doen. Mijn rolstoel is een speciaal aangepaste rolstoel, het is er eentje met elektrische ondersteuning. Zonder die ondersteuning red ik het niet, dan heb ik onvoldoende kracht. Maar zo lukt het wel.”

Vandaag eindigt de tocht in Dokkum. Zaterdag gaan de wandelaars en ‘roller’ Lansu van Dokkum naar de finish in Leeuwarden. Op de foto’s passeert Lansu Arum op de route van donderdag, van Workum naar Franeker.