Tsjillen 2018: nog meer deelnemers, acts en publiek (+video)

Na het succes van de eerste editie van Tsjilllen in 2017 kon een vervolg niet uitblijven. En dus stond Bolsward op Pinkstervrijdag helemaal in het teken van Tsjillen 2018. 's Middags waren de 11 fonteinen officieel in gebruik genomen met daarbij een minister, burgemeesters en allerlei belangrijke bestuurders, ambtenaren, pers en een handvol publiek.

's Avonds echter stroomde de binnenstad van Bolsward vol met toeschouwers langs de grachten, de bolwerken, de kades en bruggen. Bolsward liet massaal zien dat het evenement Tsjillen een vaste plek verdient op de toch al indrukwekkende lijst van activiteiten rondom en tijdens het Pinksterweekeinde.

Na de ervaringen van vorig jaar had de organisatie met name in de route een aantal wijzigingen doorgevoerd. Opstoppingen, zoals in 2017, bleven daardoor uit en nog meer omwonenden van de grachten kon zo genieten van de ruim 100 versierde boten en bootjes. Bovendien waren de toiletgebouwen langs de route geopend, zodat er een oplossing was voor de hoge nood.

De Tsjillen deelnemers maakten tijdens hun vaartocht door de grachten kennis met de meest uiteenlopende vormen van cultuur: natuurlijk veel muziek, klassiek, pop, fanfare, drumband, slagwerk en zang, maar er was meer zoals gymnastiek, dans en theater.

De 31 acts waren langs de gehele route opgesteld, waardoor er volop viel te genieten. Veel publiek volgde de bonte botenverzameling en genoot daardoor ook van de vele acts. De oproep aan de straten om mee te doen leverde eveneens veel respons op. Nog meer dan in 2017 wapperden de vlaggen langs de route, zorgden vuurpotten en kaarsen voor een feerieke verlichting en sfeer.

Uitschieters waren het Groot- en Kleinzand en de Bagijnestraat. Eerstgenoemde straten hadden veel wit gebruikt langs de kant, terwijl boven de gracht
lampen hingen die met wisselende kleuren voor een sfeervol schouwspel zorgden.

De bewoners van de Bagijnestraat e.o. hadden gekozen voor een 'jungle gracht'. Onder een donker kleed door voeren de deelnemers door een spookachtige jungle, compleet met slangen, krokodillen en andere diersoorten die je alleen in de Bagijne jungle zult aantreffen.

Terwijl de Tsjillen deelnemers in de boten genoten van een hapje en drankje, deden veel bewoners langs de route daar vrolijk aan mee. Met hapjes en drankjes werd ook aan de wal het frisse avondweer verdrongen.

Even dacht het publiek dat de rokende juryboot een varende act was, maar niets bleek minder waar. Door oververhitting van de motor moest schipper Klaas de Vries de boot vroegtijdig aan de kant leggen, waarop de jury overstapte op een van de vele meevarende pramen om ook de acts op het laatste deel van de route te beoordelen.

De jury, bestaande uit Wim Beckers, Fred Kroontje, Wouter Priester en Maaike van de Logt, bekroonde 'De Witte Wieven' met de eerste prijs van 500 euro. De tweede prijs (250 euro) was voor Keetje Tippel, terwijl GV Hanzestad de derde prijs won (100 euro).
Daarnaast was er een straatprijs. Deze ging naar de 'jungle' van de Bagijnestraat. De prijs van 250 euro voor de mooiste versierde boot ging naar de 'Vleermuisboot'.

Net als in 2017 eindigde Tsjillen ook ditmaal met een slotact op het Kruiswater. Een half uur durende show met muziek, zang en vuur. Omlijst door waterstralen die van kleur veranderden, waardoor het op het donkere water van het Kruiswater nog lang gezellig bleef.