Filmhuis Bolsward vertoont nieuwe documentaire '11 Friese Fonteinen' morgen in Ons Gebouw

BOLSWARD - Filmhuis Bolsward vertoont morgenavond vanaf 20.00 uur de documentaire ‘11 Friese Fonteiten’ in Ons Gebouw.

Daniël Nauta van de Bolswardse fonteincommissie is bereid gevonden de inleiding te verzorgen. Na afloop van de film is er gelegenheid om gedachten uit te wisselen over de fontein(en). Het Filmhuis verwacht een boeiende discussie en waar mogelijk zal uitleg worden gegeven over de achtergronden van de kunstenaars en betrokkenen.

De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator en de nuchtere Friese bewoners.

In de Friese elf steden worden, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, elf fonteinen gebouwd door evenzoveel internationale topkunstenaars: 11Fountains. Curator van het ambitieuze project is de gevierde Anna Tilroe. De film 11 Fonteinen laat zien hoe Tilroe de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast probeert te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Dan blijken autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek niet vanzelfsprekend samen te gaan.

Lukt het Anna Tilroe om draagvlak onder de bevolking te creëren en van Friesland een niet te missen bestemming te maken voor nationale en internationale toeristen? Of strandt het ambitieuze project op de nuchterheid van de Friese bewoners die hun geliefde marktplein zien verdwijnen?

Cabaretier Jan Jaap van de Wal trekt Friesland in en geeft als rasechte Fries zijn humoristische commentaar op het proces.