Hanzefestival Bolsward weer groter

BOLSWARD - Hanzesteden sloten een Europees veertiende-eeuws verbond, Bolsward was er een van. Als het aan de initiatiefnemers van het Hanzefestival ligt, is het bepaald geen voltooid verleden tijd. Hanzestad Bolsward herleeft op zaterdag 2 juni.

Het is voor de derde keer dat het Hanzefestival wordt gehouden. ,,Het rijke verleden van de stad, dat is wat we willen laten zien”, aldus Bert Kaspers van het bestuur van de Hanzesteden. ,,We doen het ieder jaar een beetje beter. Dit jaar wordt weer groter dan vorig jaar.”

Bijvoorbeeld door het aantal mensen dat rondloopt in traditionele klederdracht te verhogen. ,,Vorig jaar waren dat tweehonderd, dit jaar hopen we op driehonderd”, vertelt Jacoline Engelmoer van de organisatie.

Het festival, waarbij bezoekers zich voor een dag in de Middeleeuwen wanen, werd eerder al eens door de bestuursleden omschreven als ,,een feest voor jong en oud, met een lijntje naar het verleden”. Behalve de ambachtelijke markt, waar de bezoekers zomaar een ganzenhoeder tegen het lijf kunnen lopen, zijn er vanaf de Dijkstraat tot aan het Broereplein activiteiten. Daar slaan bijvoorbeeld de ridders hun kamp op met acht tenten. Ze komen met mannen op stelten en een ware vuurspuwer. Voorafgaand aan het Hanzefestival brengen zij een bezoek aan onder andere de Sint Maartenschool en het Marne college.

De middelbare school is sowieso, net als voorgaande jaren, weer nauw betrokken bij het evenement. Leerlingen zorgen voor Spel en Vermaak en helpen mee als vrijwilliger.

Wegens succes herhaald: de vintage pony’s dit jaar. Dit was vorig jaar een erg populaire attractie. Echter is de organisatie trots te vertellen dat  ook de Paardenmolen naar Bolsward komt. Dit brengt kinderen terug in de tijd. Ze kunnen zich verkleden als prinses of ridder en op het paard klimmen, met licht en geluidseffecten wordt het een groot festijn op het Raadhuisplein.

Ook zijn er, verdeeld over de dag, verschillende optredens. Bijvoorbeeld van het Shantykoor, het Kinderorkest, De Soete Inval. Zij zetten de betrokken straten al in een muzikaal middeleeuws sfeertje. De Waegh is geopend en weging maakt uit of er zich heksen in de stad bevinden. Tot slot het stadhuis. Dat zou dit jaar gesloten zijn in verband met de verbouwing, maar is toch geopend voor publiek.

Het Hanzefestival is zaterdag 2 juni van 10.00 tot 16.30 uur.