Twee Makkumer bedrijven Hofleverancier

De Makkumer bedrijven Hoeksema Kapper en Rinia Fietsen zijn beide door Koning Willem-Alexander benoemd tot Hofleverancier. Commissaris van de Koning Arno Brok maakte dit zondagmiddag bekend bij de jubileumviering van de bedrijven, die beide 125 jaar bestaan.

Ondanks de vele overeenkomsten staan de bedrijven volledig los van elkaar. Het jubileum is wel samen gevierd in Makkum, onder meer met een snorrenwedstrijd en een hoge hakkenrace.

Lees ook: Twee Makkumer ondernemingen bestaan 125 jaar en vieren samen feest

Het predicaat Hofleverancier geeft aan dat de bedrijven minstens honderd jaar bestaan, al die tijd in familiehanden zijn geweest en van bijzondere betekenis zijn voor de regio.

Bij Hoeksema Kapper is met Durkje Hoeksema de vierde generatie actief in de zaak. Het interieur is in de oude stijl gehouden en mevrouw Hoeksema beperkt zich nog altijd tot knippen. Verven en permanenten kan niet in de winkel. Ze heeft een trouwe klantenkring die ook uit internationale gasten bestaat.

Timen Rinia is bij de Rinia Fietsen eveneens de vierde generatie die de winkel drijft. Aan het assortiment zijn huurfietsen en elektrische fietsen toegevoegd. Recent is een tweede winkel in Harlingen geopend.

Commissaris Brok benadrukte dat beide ondernemers ook zeer actief zijn in het verenigingsleven in Makkum. Beide winkels hebben een belangrijke sociale functie in het dorp.

Met de twee Makkumer bedrijven telt Fryslân nu 21 ondernemingen met het predicaat Hofleverancier.