Predicaat Hofleverancier kers op de kaart jubilerende ondernemingen Makkum

MAKKUM - Hoeksema Kapper en Rinia Fietsen vierden zondag hun 125-jarig bestaan. In beide Makkumer ondernemingen staat inmiddels de vierde generatie aan het roer. Durkje Hoeksema en Timen Rinia kijken terug op een geslaagde dag met een fraaie uitsmijter.

,,Het was in één woord fantastisch. Een boppeslach”, vertelt Rinia daags na het grootse feest. Want deze bijzondere dag lieten beide eigenaren niet onopgemerkt voorbij gaan. De tuin van de voormalig makelaar in het dorp werd het epicentrum van het feestgedruis, waar naar schatting tussen de zeven- en achthonderd mensen op af kwamen. En wat verbindt een fietsenwinkel met een kapperszaak? Juist: de snorfiets. Voor de gelegenheid was een snorrenwedstrijd uitgeschreven. John Hutchinson had volgens de jury de mooiste gezichtsbeharing. ,,Het ging allemaal precies zoals Durkje het gepland had”, complimenteert Rinia zijn mede-jubilaris. ,,Ik had het al heel lang zo in mijn hoofd”, gaat de kapster verder. ,,En zo was het ook. Ik ben helemaal blij.” Verder was er onder andere een stilettorace, een modeshow, een wedstrijdje langzaam fietsen en meer.

Een bijzonder fraaie kers op de taart kwam rond vijf uur uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok. Hij kwam samen met wethouder Maarten Offinga naar Makkum voor een bijzondere mededeling. Beide bedrijven zijn benoemd tot Hofleverancier. Het predicaat Hofleverancier geeft aan dat de bedrijven minstens honderd jaar bestaan, al die tijd in familiehanden zijn geweest en van bijzondere betekenis zijn voor de regio. Commissaris Brok benadrukte dat beide ondernemers ook zeer actief zijn in het verenigingsleven in Makkum. Beide winkels hebben een belangrijke sociale functie in het dorp.

De benoeming leidde tot tranen bij Rinia. ,,Ik ben een grote kerel, maar ik heb een klein hartje.” Hij diende de aanvraag drie jaar geleden al in. De hele aanloop, ook hoe hij zelf in de zaak terecht kwam, was door privéomstandigheden in dreech stikje. ,,Dat hakt er in. Maar dit is een heel mooie beloning.”

Voor nu rest een fijn luxeprobleem. ,,Ik moet nog even kijken waar ik de oorkonde ga ophangen. Daar heb ik nog niet over nagedacht”, zegt Hoeksema. ,,Het is een behoorlijk groot ding”, voegt ze daar lachend aan toe. Voor het speciale schildje dat de ze als Hofleverancier ontvangt, heeft ze al wel een plek. ,,Die komt aan de buitenkant, boven de deur.”