Dit trio zorgt voor een lach in Bolsward

BOLSWARD - Grote namen kwamen naar Bolsward en grote namen komen naar Bolsward. Het cabaretseizoen 2017/18 zit er al enige tijd op, maar de programmering voor volgend jaar is al rond en belooft, ondere andere met de komst van Youp van’t Hek en Daniël Arends, veel goeds. Bovenstaand trio zorgt voor een lach in Bolsward.

Want het is misschien nog altijd een goed bewaard geheim voor vele Bolswarders, maar menig groot cabaretier ziet in Ons Gebouw een fijne gelegenheid om hun nieuwe shows uit te proberen.

Dat heeft zijn oorsprong al in de jaren tachtig, toen onder de noemer ‘Frisse jongens’ af en toe een voorstelling te zien was in Bolsward. Voorvechters van de grappenmakers in de Hanzestad waren Wim van den Brink en Hans van de Wouw. Vanaf 1990 werd het cabaret de eerste tak van Stichting BOOG en kwam er meer structuur in de programmering. De laatste jaren zijn Jurgen Bouter (sinds 1995), Jan Schaafsma (’98) en Gerrit Kramer (2000) verantwoordelijk voor de cabaret-tak.

Eerstgenoemde bewaart een map met daarin alle programmaboekjes, notulen en andere relevante informatie. Hij bladert er doorheen en bij elke jaargang weten de heren wel een aantal herinneringen op te lepelen. Het criterium om dit al jaren vol te houden? ,,Je moet het zelf leuk vinden”, is het simpele antwoord. En aan de onderlinge communicatie tussen te heren is te merken dat dat wel goed zit: er wordt veel gelachen.

De heren kwamen via via in de organisatie terecht. Jurgen: ,,Ik zat eens in de zaal en daar zaten maar dertig man. Dat kun je een cabaretier niet aandoen. Toen stopte er iemand en ben ik gevraagd.”

Jan: ,,Ik stond bij het voetbalveld en werd aangesproken: ‘was mooi man, dat cabaret’. Van mijn kant bleef het er maar bij om er naar toe te gaan, dus toen ben ik het maar gaan organiseren.” ,,Hij kan het anders ook niet betalen”, vult zijn buurman gevat aan.

Gerrit: ,,Ik ben door Jan gevraagd. Ik kwam er zelf nooit, maar ik hield wel van cabaret.”

En een zwaargewicht als Youp van ‘t Hek waardeert de setting in Bolsward, zo liet hij de heren weten. ,,Hij vindt het hier hartstikke leuk”, vertelt Gerrit. ,,Hij was enthousiast. We zeiden: ‘volgend jaar maar weer?’ Waarop zijn impresario zei dat het zo niet werkt, maar toch komt hij weer.” ,,Wij hebben een echte cabaretzaal”, gaat hij verder. ,,Er komt een hoop respons. Dat speelt lekkerder.”

Jochem Meijer gold ook jaren als ‘vriend van de show’. ,,Hij ging wel mee op stap en bleef bij Jurgen slapen”, zegt Jan. Die liefde bekoelde nadat de heren iets te kritisch waren na een optreden van de Leidenaar.

Een vast programmaonderdeel op de jaarkalender is de komst van de finalisten van het Cameretten-festival, het festival waar aanstormend talent zich kan laten zien. ,,We hebben zo ook een paar minder bekende namen op het programma”, legt Jurgen uit.

Van de honderdvijftig beschikbare plaatsen in Ons Gebouw is door de verkoop van abonnementen vaak sowieso de helft wel gevuld, de overige kaarten gaan in de vrije verkoop. Zo was de show van Daniël Arends vorig jaar binnen een kwartier uitverkocht. Arends komt in januari 2019 weer naar Bolsward. ,,Als mensen hem zeker willen zien, moeten ze een abonnement afsluiten”, besluit Jurgen.