Straatfestival Bolstjurrich: ‘We gaan voor meer theater’

BOLSWARD - De organisatie van Bolstjurrich is druk bezig met het komende straatfestival. Daarbij gaat het meer ,,terug naar de basis”.

,,We gaan voor iets minder harde muziek en meer theater”, noemt bestuurslid Sjoerd IJdema als de belangrijkste verandering van de komende editie van Straatfestival Bolstjurrich. ,,We hebben acts gezocht die de interactie met het publiek zoeken.” Dat betekent niet dat er niets te horen is op de zaterdagmiddag van het Heamielweekend. Op het Marktplein staan bands als Mr. Right, Jackal Jack met de Popskoalle en, als uitsmijter, de Downbeat Maestros. Of de silent disco die plaatsvindt Achter de Smeden. ,,Jonge talentvolle dj’s kunnen zich daar nog voor aanmelden”, vertelt mede-bestuurslid Jesmer Kuiper.

Deze editie wordt om 13.00 gestart met een openingsact, Kuiper: ,,Normaal gesproken gaat iets als een nachtkaars uit, maar bij ons ging het vaak als een nachtkaars aan”, legt hij uit. Vandaar de keuze voor een centrale opening, eveneens op het Marktplein. Wat dat wordt? ,,Dat is een grote verrassing”, aldus de heren. ,,Verder gaan we voor meer aankleding van het terrein”, gaat IJdema verder. ,,En we willen hogere kwaliteit.” Dertig acts komen op 30 juni naar Bolsward, waar ze verdeeld over de stad te vinden zijn. En de variatie daarin is groot. Zo komt er de ‘Drunken Master’ naar de Hanzestad, waar hij op het Raadhuisplein (deze locatie wordt door de verbouwing van het stadhuis waarschijnlijk voor het laatst gebruikt) zijn kunsten vertoont. De Jongemastraat verandert in een heus mijnenveld en op de Rijksstraat is de mogelijkheid om met dolfijnen te zwemmen. Ook hier wil het duo nog niet te veel prijsgeven over de precieze invulling.

Het complete programma staat op Bolstjurrich.nl.