De ongelukkige spagaat van VC Bolsward

Sportief gaat het goed met het volleybal in Bolsward. Dames 1 flikte een historisch kunstje door te promoveren naar de eerste divisie, het tweede werd kampioen en ook de jeugdteams spelen structureel op een hoog niveau. Het is het gevolg van een nieuwe ingezette koers, gericht op de jeugdopleiding. Echter: financieel en bestuurlijk zijn er zorgen.

,,We plukken nu de vruchten van een traject dat we een aantal jaar geleden hebben ingezet”, vertelt bestuurslid Theo Stor. Dat traject richt zich op talentontwikkeling van Bolswarder meiden. ,,Die willen we de aandacht geven, bijvoorbeeld door al op jonge leeftijd extra trainingen aan te bieden. Dat betaalt zich nu uit.”

De invulling van het nieuwe beleid is eigenlijk vrij simpel: ,,Alle teams hebben een vaste trainer die zijn papieren heeft”, zegt tc-lid Ingeborg Land over de oefenmeesters van de hoogste teams. ,,Ze hebben een duidelijke manier van spelen.”

Kers op de seizoenstaart was de promotie van Dames 1 naar de eerste divisie. Het is voor het eerst dat een ploeg uit Bolsward op dit niveau -het derde niveau van Nederland- uitkomt. Dat de stap omhoog via een omweg (de ploeg Dash heeft zich teruggetrokken waardoor een plekje vrij kwam) tot stand kwam, deert ze niet. ,,We hebben een goed seizoen gehad”, vindt speelster Lotte Wiersma. VC Bolsward eindigde als derde in de competitie, maar versloeg wel kampioen Balk met 3-1.

Gevolg van de derde plaats was het spelen van promotiewedstrijden, eind april. In een poule van drie werden de dames tweede. En toen kon het lange wachten beginnen. ,,We hadden wel gehoord dat er misschien een team uit zou stappen. Of wij hun plek zouden willen hebben”, zegt Martzen Deinum. ,,Maar de officiële bevestiging van de Nevobo (de Nederlandse Volleybalbond, red) kwam maar niet.” Na een maand was daar toch de bevrijdende mail: VC Bolsward speelt volgend jaar eerste divisie. Dat betekent reisjes naar Ootmarsum, Klazinaveen en Rossum.

De teamindeling voor komend seizoen is grotendeels bekend. Trainer Arjan Verseput blijft en krijgt zelfs een assistent. Mogelijk wordt de selectie aangevuld met speelsters van buitenaf. ,,Dat doen we als we kwaliteit op een bepaalde positie missen”, legt Land uit. ,,Maar we willen het zoveel mogelijk met dames uit Bolsward doen”, benadrukt Stor.

Maar hoewel het sportief voor de wind gaat, vallen er bestuurlijk en financieel nog wat noten te kraken. De vereniging heeft op dit moment geen voorzitter en de clubkas is nagenoeg leeg. Zo probeert de club volgend jaar met een andere veldindeling geld te besparen en meer betrokkenheid te genereren. Land: ,,Bij een wedstrijd van Dames 1 zitten soms maar 25 man publiek”. Door drie teams naast elkaar te laten spelen hoopt de vereniging minder geld kwijt te zijn aan zaalhuur en, als tweede vlieg in diezelfde klap, dat spelers en speelsters van andere teams ‘blijven hangen’ na hun wedstrijd.

Stor klinkt bezorgd als het over de centen gaat. ,,Het zou zonde zijn als dit, wat je nu hebt opgebouwd, om die reden afbrokkelt.”

De financiële en bestuurlijke onzekerheid is een ongelukkige contradictie met het sportieve succes. ,,Het wordt een spannend jaar”, vat Land treffend samen.

Yme Gietema.