Marne-leerlingen terug van lange oceaanreis

HARLINGEN - Na 15030 zeemijl loopt de Wylde Swan vanuit Havana (Cuba) de haven van Harlingen binnen. Afgelopen zaterdag heeft burgemeester Roel Sluiter daar de 28 jonge oceaanzeilers samen met ouders en honderden belangstellenden een warm onthaal gegeven. Aan boord waren ook drie VWO-leerlingen van het Marne College uit Bolsward: Niek Posch, Abe Sligting en Marijn Kraan.

De jongeren hebben veel meegemaakt de afgelopen weken. Samen met een groep onbekenden van verschillende scholen uit Nederland gingen deze 15- en 16-jarigen op avontuur: zeven weken lang was de Wylde Swan hun thuis én hun school. Ze keren terug met kennis van de zee en de natuur, het varen en onmisbare praktijkkennis ten aanzien van de schoolvakken.

Ze zijn ook niet meer dezelfde personen als toen ze aan boord stapten in Cuba. Nu, zelfverzekerd doordat ze de reis aangedurfd hebben. Trots op hún schip. Verbonden met de andere leerlingen en de bemanning. Blij, want hun familie en vrienden staan de kade. En verscheurd omdat ze hun schip moeten verlaten.

Al die emoties waren zichtbaar in de laatste meters voordat het schip de kade naderde. Het zinderde op de Willemskade in Harlingen.