Huisorgel Adema in Johanneskerk Bolsward

BOLSWARD - De Kerkeraad en college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Burchwert-Hartwert-Hichtum nemen zaterdag 16 juni om 14.30 uur in de Johanneskerk het huisorgel van Adema in gebruik.

Het Adema-huisorgel is afkomstig uit de familie Noordmans, en was onder andere in het bezit van de bekende theoloog Oepke Noordmans (1871-1956). Na zijn overlijden is het meer dan 50 jaar onbespeeld gebleven en liep het bovendien ernstige schade op bij een inbraak.

Na het overlijden van Oepke Noordmans laatste levende zoon, Johan Noordmans, wist dr. Jan Dirk Wassenaar het orgel uit de nalatenschap op te kopen. De Protestantse Gemeente Burchwert-Hartwert-Hichtum heeft het orgel van hem overgenomen en met hulp van fondsen en sponsoren, met name uit de familie Noordmans, laten restaureren door orgelbouwers Hoekjen (kast) en Pels & Van Leeuwen (binnenwerk).

De gemeente hoopt het orgel te gebruiken voor kleinschalige liturgische bijeenkomsten in het koor van de kerk, en beschikt nu over twee schitterende historische instrumenten: één uit de barok, en één het Friese Reveil.