Maarten Tjallingii geeft eerste aanzet voor BinckBank Tour

Bolsward - Oud-wielrenner Maarten Tjallingii gaf vrijdagmiddag de eerste aanzet voor de eerste etappe van de BincBank Tour die maandag 13 augustus van Heerenveen naar Bolsward gaat.

Hij blikte vooruit op de route van de eerste etappe. ,,Het is een vlakke etappe langs een stuk van de Elfstedenroute. Het is een ideale etappe voor de sprinters. Bij een harde wind kan het wel lastig worden." 

Wethouder Gea Wielinga en Stephan Rekker, voorzitter van de Stichting Friese Elfstedentocht trokken vrijdag symbolisch de finishlijn op het Marktplein in Bolsward. De echte finish is op 13 augustus op de Oude Rijksweg bij bedrijventerrein De Marne.

Ronald Veerman van de BinckBank kijkt uit naar de wielertocht. ,,Het voelt als een warm bad als wij hier in Friesland mogen starten. Dit jaar doen wij niet aan een rondemiss, maar wij willen een lokale held uit Bolsward tijdens de finale een belangrijke rol even." 

De renners starten in Heerenveen en doen daar twee omlopen. Daarna koerst het peloton via onder meer Sloten, Stavoren en Hindeloopen naar Bolsward. Eenmaal in Bolsward worden er nog drie plaatselijke rondes gefietst door onder meer Witmarsum. 

Bolsward was ook in 2015 en 2016 al finishplaats van de enige profronde van Nederland (en België). Op zondag 12 augustus, de dag voor de eerste etappe, worden in het centrum van Bolsward de deelnemende ploegen gepresenteerd.