Margret Vlaar geeft workshop koken met hooikist

WITMARSUM - Margret Vlaar geeft zaterdag 16 juni om 13.00 uur een workshop over koken en bewaren van groenten in de traditie van mennonieten. De workshop is in het kader van de tentoonstelling Menno Simons Groen in het Groencentrum in Witmarsum.

Magret Vlaar vertelt hoe mensen kunnen koken in een hooikist, hoe voedsel lang goed blijft zonder koelkast en ze laat zien welke moderne manieren er zijn om energiezuinig te koken. Op de tentoonstelling staat een hooikist van 105 jaar oud die nog wekelijks wordt gebruikt om yoghurt in te maken. Naast de kist is er een moderne solar cooker, waarmee een volledige maaltijd gemaakt kan worden op zonne-energie.

Het thema van de tentoonstelling Menno Simons Groen is leven van de grond waarop men woont. Mennonieten werden vervolgd en moesten steeds weer vluchten naar andere gebieden en in die nieuwe landen een bestaan opbouwen. Telkens weer pakten ze hun huisraad in en trokken verder. Eenvoudig leven en energiezuinig koken kwamen daarbij goed van pas. Onderweg namen ze voedzaam proviand mee. Op het moment dat er voedsel in overvloed aanwezig was, bewaarden ze een deel daarvan voor minder goede tijden. Mennonieten geven al eeuwen de traditie van drogen, inmaken en fermenteren door. Gedroogd of in weckpotten bewaarden ze fruit en groente.