Heleen, Marjet en Hannah de Boer: drie zussen, drie bedrijven

BOLSWARD/SNEEK - Drie zussen, drie verschillende ondernemingen, één sterke overeenkomst: de gunfactor en waardering voor elkaar. Heleen, Marjet en Hannah de Boer doen hun verhaal.

,,Ik ben de oudste ondernemer, dus ik mag beginnen”, steekt Marjet de Boer (28) van wal. Zus Heleen (30) en zusje Hannah (22) lachen. Vooruit dan maar. De drie zitten bij het pas geopende restaurant BUUR van laatstgenoemde. Daarover later meer.

Het is 2008 als Marjet een portemonneetje krijgt. Een bijzonder exemplaar, zo blijkt later, want het is de aanzet tot een succesvolle webwinkel en alles wat daar bij komt kijken. Ze probeert via Google de achtergrond van het geschenk te achterhalen en komt uit in Azië. Ook treft ze stickers, schoolspullen en andere hebbedingetjes aan. Alles onder de noemer ‘Kawaii’, Japans voor ‘schattig’. ,,Ik vond dat zelf heel leuk, dus ik heb een doosje besteld. Ik had toen al wel het idee voor een webshop.” Haar studie communicatie hielp daarbij. Daar leerde ze alles om de digitale winkel te openen. ,,Ik heb er zelf in de zomervakantie mee geprutst en heb toen iedereen die ik kende een e-mail gestuurd, maar bestellingen kreeg ik nog niet.” Webwinkels waren toen verre van vanzelfsprekend en ook Facebook bestond nog niet, maar ,,beetje bij beetje groeide het.” Na een jaar bestelde zelfs iemand van buiten haar eigen netwerk de eerste spulletjes op MostCutest.nl - de naam van de website. ,,Toen hebben we taart gegeten. Dat was een euforisch moment”, vult Hannah aan. Want Marjet kreeg vaak hulp van haar jongere zusje en ook van Heleen. In het begin hield ze alles in één slaapkamer in haar ouderlijk huis in Bolsward. Dat werden al snel twee, drie, en later stond ook de hele hal vol.

De 37.000 volgers op haar YouTube-kanaal verraden de stijgende populariteit van het bedrijf. ,,Ik werd laatst aangesproken: ‘bent u niet van MostCutest?’. Dat was heel grappig”, vertelt ze. Ook fotomomenten en handtekeningen uitdelen op beurzen is geen uitzondering. ,,Dat ben ik niet gewend, maar het is wel leuk.”

Vijf jaar geleden was, zo zegt de oprichtster zelf, een key point voor MostCutest. Marjet besloot op de jaarlijkse Tina-dag (van het gelijknamige meidenblad) een stand te huren. Tussen grote bedrijven als de HEMA en Intertoys stond het kleine, relatief onbekende tentje met schattige Japanse spulletjes. Vriend Hendrik en Hannah gingen mee, in de veronderstelling een ‘leuk weekendje weg’ in het vooruitzicht te hebben. Binnen mum van tijd liep de tent vol. ,,Er werd een beveiliger bij gehaald en er werden dranghekken geplaatst”. Sindsdien is de dag een heus familie-uitje. ,,We gaan met twee stacaravans”, zegt ze lachend.

Tweede op de ranglijst van ‘ondernemersjaren’ staat de oudste van de drie, Heleen, die sinds 2012 met haar kapsalon Knip&Go in It Buro in Bolsward zit. ,,Dat wilde ik al sinds ik een klein meisje was”, vertelt ze. ,,Dan lag mijn vader voor de tv en dan zat ik op zijn rug zijn haar te kammen.”

Ze rondde op het Marne college de havo af, maar besloot toch de kappersopleiding (mbo) te volgen. ,,Die heb je niet op het hbo.” De opleiding ging met vallen en opstaan, maar na vier jaar behaalde ze haar diploma. Toen volgde een tegenslag. Eenmaal aan het werk bij een salon in Sneek, bleek Heleen gevoelig voor kapperseczeem. ,,Ik heb ‘t steeds weer geprobeerd, maar kwam uiteindelijk in de ziektewet. Het wilde niet.” Een re-integratietraject zette haar aan het denken. ,,Wat vind ik verder leuk? ” Uiteindelijk bleek de liefde voor het kappersvak te overwinnen. ,,Ik wilde niet iets anders doen dan knippen, maar dan wel voor mezelf beginnen. Dat had ik sinds de middelbare school al in mijn hoofd.” De moeder van de dames zette in januari 2011 It Buro in Bolsward op (de appel valt wat dat betreft niet ver van de boom). ,,Ze zei: ‘kun je hier niet in een klein hokje beginnen’”, weet Heleen nog. Er kwam boven een ruimte vrij en zo geschiedde. Het eerdere probleem van het kapperseczeem werd waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van chemicaliën. ,,Dus ik doe alleen knippen”, klinkt de logische oplossing. In de beginjaren was het zaak om klandizie te vinden. In de rustige uurtjes hielp ze zus Marjet dan weer, die inmiddels intrek had genomen in de ruimte naast haar. ,,Nu, vijf jaar later, heb ik een groot klantenbestand en is mijn week vaak wel bezet.”

De zussen doen hun verhaal vanuit één van de knusse zithoekjes van BUUR, de pas geopende koffie-, borrel- streetfoodbar in Sneek. Van Japanse schattigheid en een kapsalon door naar de jongste van de drie, Hannah de Boer. Sinds kort horecaondernemer.

Ook hier wordt de familieband sterk duidelijk. Tijdens het openingsweekend stond Heleen achter de bar en was Marjet verantwoordelijk voor de smoothies, om over de hulp bij de inrichting nog maar te zwijgen. ,,Het ging helemaal goed. Er heerste precies de sfeer die ik wilde”, kijkt de benjamin van het stel tevreden terug op het openingsweekend, twee weken geleden. ,,Door ons ondernemende gezin was het wel een droom om zelf een zaak te openen”, verklaart ze haar nieuwe titel. ,,Ik ga graag naar horeca. Dan zoek ik leuke hotspots op internet op en ga ik daar naartoe. Ik vind het leuk als de sfeer heel relaxed is. Dat wil ik graag aanbieden.” En relaxed is het in het pand aan de Oosterkade. Banken met kussens, een schommelstoel en zelfs een hangmat dienen als ‘zitplaatsen’ op het buitengedeelte. Aan de overkant van de weg, aan de waterkant, kunnen gasten neerploffen bij de uitgestalde picknicktafels. ,,Ik wilde een klein koffie- en wijnbarretje openen”, was haar eerste gedachte. ,,Daar was ik naar op zoek, maar dat vond ik maar niet. Toen liep ik hier twee manden geleden langs en werd net het bord met ‘te huur’ opgehangen.” Marjet interrumpeert: ,,Wij dachten: Nee! Hoe dan?” Want het pand is qua omvang veel te groot voor het predicaat ‘klein’. Maar Hannah zette haar zin door en kreeg vervolgens, bijna vanzelfsprekend, de volledige steun van haar familie.

En zo is ook de jongste van de drie zussen eigen baas. En dat bevalt, zo kort na de opening, goed. ,,Als mensen de sfeer ervaren zoals ik graag wil, geeft dat ook plezier.” Haar zussen knikken instemmend.