Uitbreiding parkeerterrein het Oordje

BOLSWARD - De gemeente Súdwest-Fryslân wil het parkeerterrein ‘het Oordje’ in Bolsward uitbreiden. Uiteindelijk moeten er 49 parkeerplaatsen komen. Op dit moment zijn er 23 parkeerplekken.

De gemeente wil een soort parkeerdriehoek maken waar bezoekers van de binnenstad hun auto kwijt kunnen. Het parkeerterrein ‘plein 1455’, het parkeerterrein ‘de Remise’(Snekerstraat) en het parkeerterrein ‘het Oordje’ zijn onderdeel van de driehoek omdat zij bij de belangrijke invalswegen van de stad liggen. Naast dat de parkeergelegendheid voor winkelpubliek door de uitbreiding beter wordt, verwacht de gemeente dat omliggende bewoners in de avonduren ook meer ruimte krijgen voor hun auto.

Het plan om de parkeerdriehoek goed op te zetten past ook binnen het plan om het centrum zo autovrij mogelijk te maken. De gemeente wil na de genomen maatregelen om de parkeergelegenheid te bevorderen de parkeerplekken achter het stadhuis weghalen. Er liggen nu schetsen klaar hoe de parkeersituatie op het Oordje eruit komt te zien. Daarbij is het groen voor de grootste gedeelte behouden gebleven.

Mocht er geen meerderheid zijn in de raad voor het voorstel dan noemt het college van burgemeester en wethouders een alternatief. ,,Parkeren in en rond het centrum van Bolsward toevoegen is niet eenvoudig. Uiteraard zijn er alternatieve locaties denkbaar voor het parkeren, maar dan moeten panden opgekocht worden of moeten er grote ingrepen plaatsvinden. Daarnaast is ‘het Oordje’ ook een logische plek. De parkeerruimte bevindt zich dichtbij het centrum en de invalsweg en is daarbij aansluitend aan de meest gebruikte looproute in Bolsward.”

De uitbreiding van het Oordje kost 67.000 euro. De commissie Bestjoer en Finânsjes praat op 28 juni over het plan.