Baltic Sea Rally 2018 steunt Stichting De Jonge Weduwe

BOLSWARD - Drie Friezen rijden op dit moment de Baltic Sea Rally, een race rond de Baltische zee. In 17 dagen wordt 8500 kilometer afgelegd door 11 landen. De start vond donderdag plaats in Amsterdam.

Teamcaptain Folkert Boermans uit Bolsward vertelt enthousiast over deze bijzondere reis. ,,We zijn inmiddels een week onderweg en elke dag brengt ons weer nieuwe avonturen. Zelf heb ik enorm genoten van de natuur op de Noorse Lofoten; een onwerkelijk mooi ruig landschap van zee, bergen met sneeuw en prachtige dorpjes. We kamperen onderweg bij meertjes en langs kleine riviertjes.”

Om deel te kunnen nemen aan de rally ging teammaat Sibe Palma uit Leeuwarden op zoek naar een geschikte auto. ,,We rijden deze race in een oude Volvo. Als team zijn we namelijk wel gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo mag de auto niet meer kosten dan 2500 euro en moet deze ouder zijn dan 20 jaar.” Rijden over de snelweg en satelliet navigatie is niet toegestaan. ,,We moeten onze weg vinden met kaart en kompas en dat is een hele uitdaging.” Atso de Jong uit Hieslum: ,,Maar wij rijden deze rally ook om Stichting De Jonge Weduwe onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Deze Stichting ondersteunt jonge vrouwen met minderjarige kinderen na het verlies van hun levenspartner. De stichting wordt geleid door Marscha Elling, een vriendin van ons.

Wij hebben van dichtbij kunnen zien wat de impact is van een verlies binnen een jong gezin. En per dag komen er in Nederland vier weduwen bij met kinderen onder de 18 jaar.” De mannen zijn inmiddels de Noordkaap gepasseerd; het noordelijkste punt van Europa. Om daarna via Rusland weer terug te keren naar Nederland.